Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Risikko: Lasten ja nuorten elinympäristöistä tupakattomia

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 18.12.2008 9.30
Tiedote -

”Tupakoinnin vähentäminen edellyttää toimia, joilla pyritään estämään tupakoinnin aloittaminen. Lasten ja nuorten elinympäristöjen saaminen tupakattomiksi on yhteiskunnassamme suuri haaste”, totesi peruspalveluministeri Paula Risikko torstaina 18. joulukuuta ottaessaan vastaan tupakkapoliittisia lakimuutoksia ja toimia valmistelevan työryhmän raportin.

”Kannatan tupakkatyöryhmän esityksiä kieltää sekä tupakointi lapsille ja nuorille tarkoitetuissa tiloissa että tupakkatuotteiden esilläpito vähittäiskaupoissa. Esilläpitokielto on kuitenkin toteutettava tavalla, joka on mahdollisimman toteuttamiskelpoinen kauppojen, huoltamoiden ja kioskien näkökulmasta”, sanoi ministeri Risikko.

Ministeri Risikon mielestä ponnisteluja tupakoinnin vähentämiseksi on lisättävä, sillä tupakka on suurin yksittäinen terveysriski yhteiskunnassamme. Tupakointi muun muassa aiheuttaa vuosittain 5 000 suomalaisen ennenaikaisen kuoleman.

Ministeri Risikko kertoi ottavansa kantaa nuuskaesityksen yksityiskohtiin vasta tammikuun lopussa päättyvän lausuntokierroksen jälkeen.

”Nuuskan terveysvaarat ovat kuitenkin kiistattomat, ja siksi nuuska on EU:ssa kielletty. Ruotsi sai omaan jäsensopimukseensa tästä poikkeuksen, kun se sitoutui kaikin toimin estämään nuuskan kulkeutumisen muihin EU-maihin. Tätä velvoitetta Ruotsi ei ole noudattanut. Myös komissio on kiinnittänyt tähän huomiota”, painotti ministeri Risikko.

Paula Risikko
Sivun alkuun