Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Risikko: Lapsena syövän sairastaneiden seuranta osaksi hoitojärjestelmää

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 23.5.2010 7.00
Tiedote -

"Kasvuiässä annetut raskaat syöpähoidot aiheuttavat usein pitkäaikaishaittoja, joista monet saattavat ilmetä vasta aikuisiällä. Joitakin pitkäaikaishaittoja on voitu vähentää, kun hoito-ohjelmia on muokattu saadun tutkimus- ja seurantatiedon pohjalta. Lapsena syövän sairastaneiden aikuisikään jatkuva pitkäaikaisseuranta on erittäin tärkeää", sanoi peruspalveluministeri Paula Risikko sunnuntaina 23. toukokuuta syöpäsairaiden lasten ja nuorten yhdistyksen Sylvan kesäpäivillä Härmässä.

Ministeri Risikon mukaan lapsena syövän sairastaneita on seurattava järjestelmällisesti osana normaalia hoitojärjestelmää.

"Syövästä parantuneilla lapsipotilailla on jäljellä monta vuosikymmentä elämää. Meiltä puuttuu nyt asiantunteva seurantajärjestelmä, minkä takia hoitojen myöhäisvaikutuksista kärsivä saattaa kiertää pitkään hoitojärjestelmässä ennen ongelman tunnistamista."

Sosiaali- ja terveysministeriö kutsuu asiantuntijaryhmän pohtimaan, miten lapsena syövän sairastaneiden kontrollikäynnit olisi parasta liittää osaksi normaalia terveydenhuollon palvelujärjestelmää. Suunnitelma tehdään syksyn 2010 aikana.

"Valmisteilla oleva valtakunnallinen sähköinen potilastietojärjestelmä tukee ja helpottaa tulevaisuudessa seurantaa ja tiedon järjestelmällistä keräämistä. Tavoitteena on, että nuorena syövän sairastaneiden myöhäisongelmat selvitetään perusterveydenhuollossa ja tarvittaessa erityistason erikoissairaanhoidon jälkiseurannasta vastaavassa yksikössä."

Lapsena syövän sairastaneiden seurannan tärkeys on kirjattu myös syövän hoitoa pohtineen työryhmän raporttiin, joka luovutettiin ministeri Risikolle maaliskuussa. Raportissa esitetään, että syövän diagnostiikka, hoito ja seuranta perustuvat valtakunnallisiin tai kansainvälisiin suosituksiin. 

"Työryhmä esitti myös vaativan syöpäkirurgian sekä erityisosaamista tai kalliita investointeja edellyttävän diagnostiikan ja hoidon keskittämistä. Keskittämisestä huolimatta osa keskitetysti suunnitelluista syöpähoidoista voitaisiin toteuttaa lähempänä potilaan asuinpaikkakuntaa. Potilaiden seurannassa lisättäisiin perusterveydenhuollon osuutta sekä hyödynnettäisiin paremmin sähköisiä tietojärjestelmiä ja monikanavaista viestintää."

Lisätietoja

Lääkintöneuvos Raija Asola, p. 050 526 9782Muualla palvelussamme

Syövän hoidon kehittäminen vuosina 2010-2020. Työryhmän raportti (STM:n selvityksiä 2010:6) 

Paula Risikko
Sivun alkuun