Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Risikko: Kuntien kannattaa varata rahaa omaishoidon tukeen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 21.11.2010 11.00
Tiedote -

Peruspalveluministeri Paula Risikon mielestä kunnan tiukka talous tai taloudellinen taantuma ei ole järkevä syy omaishoidon tuen määrärahojen vähentämiseen.

"Kuntien tulee ja kannattaa varata riittävästi määrärahoja omaishoitajien tukemiseen. Tämä sijoitus maksaa itsensä takaisin säästöinä, joita omaishoitoa tukemalla saadaan pitkäaikaisen laitoshoidon ja muiden omaishoitoa kalliimpien palveluiden kustannuksissa", sanoi ministeri Risikko omaishoitajien kirkkopyhänä sunnuntaina 21. marraskuuta Vimpelissä.

"Omaishoidon tuki on kokonaisuus, joka muodostuu hoidettavalle annettavista tarvittavista palveluista sekä hoitajalle annettavasta hoitopalkkiosta, vapaasta ja omaishoitoa tukevista palveluista. Kunnallisen omaishoidon tuen saajia oli vuonna 2009 kaikkiaan 36 000. Hyvää kehitystä on se, että tuen saajien määrä on kasvanut vuosi vuodelta", ministeri mainitsi.

Ministeri Risikon mukaan omaishoidon tukea on kehitettävä pitkäjänteisesti kuntien ja yhteistoiminta-alueiden palvelurakenteen kiinteänä osana. "Tärkeää on myös omaishoitajien jaksamisen ja hyvinvoinnin edistäminen, missä tarvitaan yhteistyötä kuntien, järjestöjen ja seurakuntien kesken", ministeri jatkoi.

"Omaishoidon tuen kehittämiseksi tarvitaan valtakunnallinen kehittämissuunnitelma. Sen laatiminen on jo käynnistetty sosiaali- ja terveysministeriössä. Suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, järjestöjen, kuntien ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Omaishoidon tuen myöntämisen yhdenmukaistamiseksi valmistuu suosituksia jo kuluvan vuoden loppuun mennessä. STM informoi kuntia tästä ensi vuoden alussa."

Ministeri Risikon mukaan omaishoitajat tarvitsevat lisää vaihtoehtoja lakisääteisen vapaan aikaisen hoidon ja huolenpidon järjestämisessä.

"Yksi mahdollisuus on käyttää omaishoitajien vapaapäivien aikana kotiin tulevia sijaishoitajia ja perhehoitoa. Ministeriössä on aloitettu omaishoitoa ja perhehoitoa koskevan lainsäädännön kehittäminen ja lainmuutosten on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa", ministeri kertoi.

"Omaishoidon tuen valvontaa on tarpeen tehostaa. Tästä neuvotellaan Valviran ja aluehallintovirastojen kanssa kehittämissuunnitelmaa laadittaessa", totesi ministeri.

Lisätietoja

Neuvotteleva virkamies Anne-Mari Raassina, p. 09 160 74438
Neuvotteleva virkamies Päivi Voutilainen, p. 09 160 74135Muualla palvelussamme

Omaishoito

Paula Risikko
Sivun alkuun