Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Risikko: Kunnat vastaavat terveydenhuollon järjestämissuunnitelmasta

Sosiaali- ja terveysministeriö
6.5.2011 8.00
Tiedote -

Peruspalveluministeri Paula Risikko muistuttaa, että juuri voimaan tulleen terveydenhuoltolain mukaan kuntien on otettava vastuu alueensa terveydenhuollon järjestämissuunnitelman laatimisesta.

"Terveydenhuollon järjestämissuunnitelmassa on kyse terveydenhuollon kaikkien toimijoiden yhteistyön suunnittelusta ja pelinsäännöistä. Aiemmin sairaanhoitopiirit vastasivat suunnitelmien laatimisesta. Nyt vastuu on alueen kunnilla, joilla on tässä suuri mahdollisuus parempaan terveydenhuollon kokonaisuuden ohjaamiseen", totesi ministeri Risikko perjantaina 6. toukokuuta erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteisen uuden sairaalarakennuksen harjannostajaistilaisuudessa Seinäjoella.

"Suunnitelmassa kuntien on sovittava, miten ne tekevät yhteistyötä terveyden edistämisessä sekä perusterveydenhuollossa. Tärkeää on sopia myös perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyöstä potilaan hoidon jatkuvuuden varmistamiseksi", ministeri korosti.

Lain mukaan terveydenhuollon palvelujen järjestäjällä on velvoite toimia yhteistyössä sosiaalihuollon palvelujen järjestäjän kanssa, jos asiakkaan tilanne edellyttää sitä.

"Terveydenhuollolla ja sosiaalihuollolla on yhteisiä asiakasryhmiä, kuten ikääntyneet, mielenterveys ja päihdeasiakkaat, lapset ja perheet sekä vammaiset. Kuntien on sovittava myös terveydenhuollon ja sosiaalihuollon yhteistyöstä niin, että erityisesti yhteiset asiakasryhmät saavat tarvitsemansa tuen. Palvelut voidaan järjestää julkisen terveydenhuollon ja muiden toimijoiden mm. kunnan muiden toimialojen, yritysten ja järjestöjen kanssa."

Ministerin mukaan sairaanhoitopiireihin perustettavat moniammatilliset perusterveydenhuollon yksiköt ovat tärkeitä toimijoita yhteistyön rakentamisessa ja ohjaamisessa. Kuntien kannattaa ottaa perusterveydenhuollon yksiköt omiksi toimijoikseen sairaanhoitopiireissä ja huolehtia niiden riittävistä toimintaedellytyksistä.

"Samaan erityisvastuualueeseen kuuluvien sairaanhoitopiirien on tehtävä oma sopimuksensa erikoissairaanhoidon järjestämisestä. Siinä on sovittava sairaanhoitopiirien työnjaosta, toiminnan yhteensovittamisesta ja uusien menetelmien käyttöönoton periaatteista", ministeri totesi.

Lisätietoja

Lääkintöneuvos Jukka Mattila, p. 09 160 74194Muualla verkossa

Terveydenhuoltolaki ja sen toimeenpano (THL)
 

Paula Risikko
Sivun alkuun