Ministeri Risikko: Kouluruokailun merkitystä vahvistettava
”Koululaisten terveyden ja hyvän ravitsemuksen edistäminen on kaikkien yhteinen asia, siksi kouluruokailun merkitystä lapsen ja nuoren arjessa tulee vahvistaa. Kunnon kouluruoka on tärkeää, eikä kunnan kustannussäästöjä saa kerätä lasten ruokalautasilta”, sanoi peruspalveluministeri Paula Risikko Maito ja Terveys ry:n 50-vuotisjuhlaseminaarissa Helsingissä tiistaina 27. toukokuuta.
Maito ja Terveys ry on toiminut aktiivisesti kouluruokailun edistämiseksi selvittämällä muun muassa kouluruokailun toteutumista suhteessa ravitsemussuosituksiin.
”Tehdyt selvitykset ovat kuitenkin osoittaneet, etteivät suositukset aina toteudu. Kouluruokailun laatuun ja ympäristöön ei aina kiinnitetä riittävästi huomioita, jolloin ruoka jää syömättä ja vatsaa täytetään epäterveellisillä välipaloilla. Valitettavasti tämä on arkea monissa kouluissa. Lisääntynyt välipalanapostelu näkyy suun terveyden heikkenemisenä ja lisääntyneenä lihavuutena. Sosiaali- ja terveysministeriö pitää tärkeänä, että koulut ovat terveyttä edistäviä ympäristöjä”, Risikko sanoi.
Hallitusohjelmassa on käynnistetty useita ohjelmia, joiden tavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin laaja-alainen edistäminen.
”Terveyden edistämisen politiikka-ohjelma on yksi tällainen. Valmisteilla on myös asetukset neuvolatyöstä sekä koulu- ja opiskeluterveyshuollosta. Asetuksissa määritellään myös terveysneuvonnan sisältö. Lisäksi käynnistetään yhteistyössä järjestöjen kanssa hankkeita, joissa kohteena ovat ylipainoiset lapset ja nuoret sekä tiettyihin riskiryhmiin kuuluvat odottavat äidit. Tämäntyyppinen ennaltaehkäisevä kansanterveystyö on huomattavasti kustannustehokkaampaa kuin sairauksien hoito”, Risikko painotti.
”Lapset ja nuoret ovat yksi keskeinen kohderyhmä myös hallituksen käynnistämässä suomalaisen ruoan edistämisohjelmassa. Ohjelman tavoitteena on lisätä eri tahojen yhteistoimintaa suomalaisen ruoan arvostuksen kohottamiseksi. Erityisinä tavoitteina on lisäksi kehittää ruoan laatua, edistää luomu- ja lähiruokaa, ohjata ravitsemuskäyttäytymistä sekä lisätä suomalaisen elintarvikealan kansainvälistymistä.”
Lähikuukausina on myös tarkoitus hyväksyä valtioneuvoston periaatepäätös terveyttä edistävästä liikunnasta ja ravinnosta sekä käynnistää sen toimeenpano.
”Tavoitteena on muun muassa vaikuttaa lainsäädäntöön, olosuhteisiin ja elinympäristöön niin, että terveyttä edistävät ruokavalinnat ovat mahdollisia, helppoja ja houkuttelevia kaikissa tilanteissa. Lähtökohtana on, että oikeus hyvään ruokaan ja ravitsemukseen kuuluu kaikille, myös heikommassa asemassa oleville. Uskon, että tulevan periaatepäätöksen myötä meillä on paremmat mahdollisuudet edistää terveellistä ravitsemusta ja terveyttä edistävien elintarvikkeiden saatavuutta eri sektoreilla”, sanoi Risikko.