Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Risikko: Kotipalvelut paremmin lapsiperheiden saataville

Sosiaali- ja terveysministeriö
19.5.2010 6.30
Tiedote -

"Lapsiperheiden tulisi saada kotipalvelut nykyistä paremmin käyttöönsä. Pelkät suositukset eivät riitä parantamaan kotipalvelujen saatavuutta, vaan tarvitaan lainsäädännön muuttamista", painotti peruspalveluministeri Paula Risikko keskiviikkona 19. toukokuuta TERVE-SOS -messuilla Lahdessa.

Vuonna 2007 kodinhoitoapua sai 10 387 lapsiperhettä, kun vielä vuonna 1995 palvelun piirissä oli 29 992 lapsiperhettä. Ministeri Risikon mukaan kotipalvelun käytön väheneminen lapsiperheissä on merkki siitä, että varhaisen tuen muodot eivät ole riittävästi lapsiperheiden käytössä.

Ministerin mukaan kotipalvelu on usein korvattu perhetyöllä, vaikka palvelumuotojen tavoite on varsin erilainen. "Kotipalvelu on matalan kynnyksen palvelu, jota käytetään, kun asiakas tarvitsee, esimerkiksi sairauden vuoksi, apua kotiin arkipäivän askareista selviytymiseen.  Perhetyötä voidaan käyttää, kun perheessä on vakavia ongelmia. Kuntouttavalla työotteella saadaan hyviä tuloksia, jos perhe itse haluaa ottaa apua vastaan", ministeri sanoi.

"Palveluiden painopiste tulee olla vahvasti ehkäisevissä palveluissa. Perheiden jaksamisen tueksi ja arjen ongelmien ratkomiseksi tarvitaan useiden ammattilaisten yhteistyötä ja helposti saatavilla olevia matalan kynnyksen palveluja", ministeri Risikko sanoi.

Sosiaalihuoltolaki määrittelee kotipalveluiden järjestämisen kuntien vastuulle. Kotipalvelua voidaan toteuttaa myös lastensuojelun avohuollon tukitoimena.

"Lastensuojelun asiakkaiden mahdollisuuksissa saada kotipalvelua on esiintynyt vakavia puutteita. Lastensuojelulain muutos tuo kotipalvelut paremmin lastensuojelun avohuollon asiakkaiden hyödynnettäviksi", ministeri Risikko korosti.

Ministerin mukaan sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan lastensuojelun laatusuosituksia.  "Kun laatusuosituksia on käsitelty, kentältä on tullut vahva viesti siitä, että suositukset eivät pelkästään riitä avohuollon palvelujen lisäämiseen. Lisäksi tarvitaan lainsäädäntömuutoksia. Lapsiperheiden kotipalvelujen saantia tehostetaankin nyt muuttamalla lastensuojelulakia ensi vuoden alusta ja kohdentamalla avohuollon palveluihin rahaa seuraavaan talousarvioesitykseen", Risikko kertoi.

Lisätietoja:

hallitussihteeri Lotta Silvennoinen, p. (09) 160 74358, [email protected]Paula Risikko
Sivun alkuun