Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Risikko: Keliakiakorvauksella tuetaan gluteenittoman ruokavalion noud

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 13.10.2012 10.00
Tiedote -

"Gluteenittomasta ruokavaliosta aiheutuu keliaakikoille lisäkustannuksia. Sen vuoksi olenkin iloinen siitä, että ruokavaliokorvaus nousee vuonna 2013", sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko sanoi puhuessaan Seinäjoen Seudun Keliakiayhdistyksen juhlassa 13. lokakuuta. 

Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen on keliakian ainoa hoito, joten yhteiskunta tukee ruokavalion noudattamista. Keliakiaa sairastavat ovat vuodesta 2002 lähtien voineet saada Kelan maksamaa verotonta ruokavaliokorvausta, jonka suuruus on pysynyt samana kymmenen vuotta. Ensi vuonna korvaus on 23,60 euroa kuukaudessa.

"Ruokavaliohoito toimii onneksi kaikilla keliakiapotilailla. Keliakia pysyy oireettomana eikä sairaus etene. Keliakiassa sairauden hoito on siis aina myös terveyden edistämistä ja ongelmien ennaltaehkäisyä", ministeri Risikko muistutti.

Keliakian tunnistaminen terveydenhuollossa viivästyy usein, koska sen oireet ovat niin monimuotoisia. Oireet ovat voineet huonontaa potilaan elämänlaatua jopa vuosia ennen kuin oikea diagnoosi löytyy.

"Terveydenhuollossa on tärkeää keliakian mahdollisimman varhainen diagnosointi ja saumaton hoitoketju. Onneksi nykyään keliakia tunnetaan jo aikaisempaa paremmin ja tulevaisuudessa se toivottavasti löydetään yhä useammin jo varhaisessa vaiheessa, jolloin vakavampien sairauksien vaara pienenee. Parantamisen varaa silti on. Seulontatutkimusten perusteella on arvioitu, että noin kaksi prosenttia suomalaisista sairastaa keliakiaa, mutta virallinen keliakiadiagnoosi on näistä vain kolmasosalla", ministeri Risikko totesi.

Kunnissa päätetään muun muassa terveyden edistämisen strategioista, kouluruokailusta, terveysneuvonnasta ja ravitsemusterapeuttien palveluista. Kaikki nämä päätökset vaikuttavat keliakiaa sairastavien ihmisten elämään. Valtion ravitsemusneuvottelukunta on julkaissut tänä syksynä yhdessä Kuntaliiton kanssa kuntapäättäjien työn tueksi oppaan "Ravitsemuksella hyvinvointia". 

Lisätietoja

erityisavustaja Ulla-Mari Heinola, p. 050 5374945Muualla verkossa

Ravitsemuksella hyvinvointia. Opas kuntapäättäjille (Valtion ravitsemusneuvottelukunta)

Paula Risikko
Sivun alkuun