Ministeri Risikko: Kehittämishankkeiden tulee edistää palvelujen vaikuttavuutta
”Kuntalaisen ja asiakkaan etujen mukaista on varmistaa, että palvelut on tuotettu tehokkaasti niin, että ne ovat laadultaan asiallisia ja että tarjonta on turvattu myös tulevaisuudessa.” Näin totesi peruspalveluministeri Paula Risikko Terveydenhuollon tutkimustieto käytännön toiminnaksi -seminaarissa Helsingissä tiistaina 11.9.2007.
Sosiaali- ja terveydenhuollon saralla tehdään paljon tutkimus- ja kehittämishankkeita. Ministerin mukaan hankkeita on arvioitava ja niitten vaikuttavuutta tutkittava. Alalla on myös paljon hyviä käytäntöjä levitettäväksi. Hyvien käytäntöjen kehittäjänä ja levittäjänä ovat Veto-ohjelman ohessa monet muutkin valtiovallan työelämähankkeet.
Ministeri Risikko muistutti, että valtioneuvoston vahvistamassa sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisohjelmassa määritellään keskeisimmät sosiaali- ja terveyspoliittiset tavoitteet, kehittämistoiminnan painopisteet sekä niiden toteuttamista tukevat keskeiset uudistus- ja lainsäädäntöhankkeet ja suositukset. ”Ohjelman toteutumisen kannalta on tärkeää turvata kunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistoiminta ja laatu.”
Ministeri Risikko kertoi, että valtio korvaa yliopistotasoista terveystieteellistä tutkimustoimintaa vuodessa noin 49 miljoonalla eurolla. Tätä tutkimusvolyymiä ministeri pitää merkittävänä terveydenhuollon kannalta. ”On tärkeää, että EVO-tutkimustoiminnan tavoitteet, vaikuttavuus ja seuranta ovat laajemmin keskustelussa”, ministeri Risikko totesi.
Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmän raportti EVO-tutkimusrahoituksen kehittämisestä sisälsi mm. valtion rahoituksella tehtävän tutkimuksen tuloksellisuuden arvioinnin.
Ministeri mainitsi puheessaan myös sektoritutkimuslaitosten kehittämisen ja ohjausjärjestelmän uudistamistarpeet.