Ministeri Risikko: Kaatumiset kannattaa ehkäistä
"Terveyden edistäminen edellyttää kaikkien hallinnonalojen yhteistyötä ja ennaltaehkäisevien toimenpiteiden vahvistamista. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat iäkkäiden ihmisten kaatumis- ja liukastumistapaturmat. Jos katujen kunnossapidosta säästetään, niin seuraukset näkyvät terveydenhuollon puolella", peruspalveluministeri Paula Risikko totesi avatessaan Valtakunnallisen Kansanterveyspäivän 14. tammikuuta Helsingissä.
Jalankulkijoiden yleisin tapaturma talviliikenteessä on liukastuminen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietojen mukaan talven liukkailla keleillä sattuu vuosittain yli 80 000 liukastumistapaturmaa. Liukastumisia sattuu kaikenikäisille, mutta ikääntyneiden vammat ovat yleensä vakavimpia. Yleisimpiä vammoja ovat käsien ja jalkojen murtumat, ruhjeet ja nyrjähdykset. Talven liukkaiden kelien aikaan sairaaloiden poliklinikat ovat kuormittuneet.
"Kuten autoliikenteessä varaudutaan talviliikenteen liukkaisiin keleihin, niin samoin tulisi menetellä jalankulkuliikenteessä. Liukastumistapaturmia voidaan tehokkaasti ehkäistä jalankulkijoiden omalla varautumisella ja jalankulkuväylien hyvällä kunnossapidolla. Turvallisten jalkineiden ja liukuesteiden käyttö on tärkeää. Lisäksi hyviä apuvälineitä liukkaalla kelillä ovat sauvat, kävelykepit ja lonkkamurtumia ehkäisevät lonkkasuojaimet", ministeri Risikko sanoi.
Liukastumisista johtuvat tapaturmat aiheuttavat paljon inhimillistä kärsimystä, mutta myös merkittäviä kustannuksia terveydenhuollolle. Esimerkiksi kolmannes kaatumisen seurauksena lonkkamurtuman saaneista iäkkäistä ei pysty asumaan kotonaan. Yhden lonkkamurtuman hoitokustannukset ovat yli 18 000 euroa. Mikäli ikääntynyt jää pysyvästi laitoshoitoon, kustannukset nousevat entisestään.
On arvioitu, että liukastumistapaturmien hoidosta ja muista seurauksista aiheutuneet kustannukset ovat viisinkertaiset verrattuna jalankulkuväylien kunnossapidon kustannuksiin.
"Terveydenhoidon toimet tapaturmien ehkäisyssä ovat tärkeitä. Uudessa terveydenhuoltolaissa tapaturmien ehkäisy on mainittu yhtenä tärkeänä terveyden edistämisen sisältöalueena", ministeri Risikko totesi.
Ministeri Risikko oli tyytyväinen siihen, että ikääntyvän väestön terveyshaasteet on nostettu tämänvuotisen kansanterveyspäivän teemaksi.
LisätietojaNeuvotteleva virkamies Merja Söderholm, p. 050 5970451
Erityisavustaja Anna Manner-Raappana, p. 040 575 6618