Ministeri Risikko: Jokaisen kannattaa kirjata hoitotahtonsa
"Jokaisen kannattaa kirjata hoitotahtonsa tulevaisuuden varalle. Syksystä alkaen on mahdollista kirjata hoito- ja elinluovutustahtonsa myös Kansallisen terveysarkiston omalle sivulle", sanoi sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko Suomen palliatiivisen lääketieteen yhdistyksen vuosikokouksessa 19. maaliskuuta.
Palliatiivinen hoito tarkoittaa oireenmukaista, tuskaa lievittävää ja vähentävää sekä helpottavaa hoitoa silloin, kun parannuskeinoa ei enää ole.
"Hoitoa helpottaa se, jos hoitotahdossa on kerrottu omat toiveet siitä, minkä kokee laadukkaaksi hoidoksi. Myös vanhuksia pitää rohkaista hoitotahdon ilmaisemiseen", ministeri Risikko sanoi.
Parhaillaan rakennetaan Kansallista terveysarkistoa, jonka verkkopalvelussa jokainen voi jatkossa katsella omia potilastietojaan, sähköisiä reseptejään ja kirjata hoitotahtonsa.
"Tästä palvelusta terveydenhuollon ammattilaiset voivat tarkistaa potilaan tiedot ja tahdon", kertoi ministeri Risikko.
Palliatiivisesta hoidosta säädetään terveydenhuoltolaissa. Lakiin sisältyy vaatimuksia hoidon hyvästä laadusta ja potilasturvallisuudesta. Kuntien ja sairaanhoitopiirien tehtäviin kuuluu ehkäistä ja parantaa sairauksia ja lievittää kärsimyksiä.
"Parantumattomasti sairaan hoito edellyttää vahvaa ammattitaitoa. Hoito on monitieteistä ja sen vuoksi yhteistyön eri ammattiryhmien välillä tulee olla saumatonta. Näin voidaanturvata hoidon pitkäjänteisyys, kivuttomuus, inhimillisyys ja hyvä laatu. Ikäihmisillä pitää olla oikeus kuolla pysyvässä hoitopaikassa ja tarpeettomia siirtoja paikasta toiseen tulisi välttää elämän loppuvaiheessa", ministeri Risikko totesi.
Ministeri Risikko palkittiin vuosikokouksessa saattohoidon edistämisestä. Palkinto myönnetään henkilölle, joka on toiminnallaan edistänyt saattohoitoa Suomessa mutta ei varsinaisesti ammatikseen toimi saattohoidon parissa.
Lisätietojaerityisavustaja Juuso Rönnholm, p. 050 574 1504