Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Risikko: Itsehoitolääkkeiden valikoimaa laajennettava vastuullisesti

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 19.3.2014 7.15
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon mukaan itsehoito korostuu tulevaisuudessa ja tähän on varauduttava myös lääkehoidossa.

"Suomessa on nyt Pohjoismaiden suurin itsehoitolääkkeiden valikoima apteekeissa. Kannatan sitä, että itsehoitolääkkeiden valikoimaa laajennetaan edelleen vastuullisesti ja potilasturvallisuutta vaarantamatta. Tiettyjä reseptilääkkeitä voisi jatkossa saada ilman reseptiä", totesi ministeri Risikko Lääkehoidon päivänä 19. maaliskuuta.

"Ihmisten on saatava riittävästi tietoa lääkkeiden turvallisesta käytöstä. Itsehoitolääkkeitä tulee käyttää pääsääntöisesti vain lyhytaikaisesti oireissa ja sairauksissa, jotka potilas osaa itse tunnistaa. Fimeassa laaditaan parhaillaan kansallista itsehoitolääkeohjelmaa, jossa selvitetään itsehoitoon sopivien lääkkeiden ominaisuuksia ja itsehoitolääkityksen soveltuvuutta eri sairauksien hoitoon", ministeri kertoi.

Ministeri muistutti, että apteekeista saatava lääkeneuvonta ja ohjaus ovat tärkeitä turvallisessa itsehoitolääkinnässä, koska apteekki on usein itsehoitoasiakkaan ainoa kontakti terveydenhuoltoon.

"Paikallinen yhteistyö apteekkien ja terveydenhuollon välillä on kuitenkin tarpeen. Lääkärin, sairaanhoitajan ja muiden potilaan hoitoon osallistuvien on tunnettava itsehoitovalmisteita ja apteekin toimintaa, jotta he voivat ottaa huomioon itselääkinnän osana potilaan kokonaishoitoa."

"Tarvitsemme moniammatillista lääkeneuvontaa, jossa tuodaan esiin lääkkeen teho ja turvallisuus suhteessa muihin hoitomuotoihin. Itsehoitolääkkeiden saatavuus on turvattava, mutta lääkkeettömiä hoitoja ei pidä korvata tarpeettomasti lääkehoidolla. Hoitosuositusten, valmistevalikoimien ja annettavan neuvonnan on oltava yhtenäistä niin apteekeissa ja terveyskeskuksissa kuin neuvolassa ja vanhusten kotihoidossakin", ministeri muistutti.

Ministeri Risikon mukaan myös lääkitystietojen kirjaamista on kehitettävä, jotta voidaan välttää epätarkoituksenmukaista tai jopa vaarallista lääkitystä.

"Kun reseptilääke siirretään itsehoitolääkkeeksi, hoidollinen vastuu ja seuranta katkeavat. Tämän jälkeen lääkkeen käytöstä ei jää merkintöjä potilasasiakirjoihin ja hoitovastuu on potilaalla itsellään. Turvallisen itsehoidon varmistamiseksi tarvitaan konkreettisia työkaluja sekä potilaan, terveydenhuollon ja lääkealan aktiivista yhteistyötä."

"Terveydenhuollon resurssit eivät riitä sairauksien hoitoon, elleivät ihmiset ota enemmän vastuuta omasta terveydestään. Sen vuoksi ihmisiä on kaikin tavoin kannustettava ja tuettava järkevään itsehoitoon. Itsehoitoon sopivien lääkkeiden asianmukainen ja turvallinen käyttö tukee kokonaisvaltaista itsehoitoa", ministeri totesi.

Ministeri Risikko puhui tapahtumassa, joka järjestettiin kansallisena Lääkehoidon päivänä. Päivän teemana on tänä vuonna "Tunne lääkkeesi - itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö". Lääkehoidon päivänä lääkkeiden käyttäjiä halutaan rohkaista kiinnittämään huomiota lääkehoitoonsa ja tänä vuonna huomioimaan myös itsehoitolääkkeet osana kokonaislääkitystään.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Ulla Närhi, p. 0295 163 391Muualla palvelussamme

Lääkehuolto

Muualla verkossa

Lääkehoidon päivä

Paula Risikko
Sivun alkuun