Ministeri Risikko: Ikääntyneiden kotihoidon oltava ennakoivampaa ja monipuolisempaa
Kuntien on jatkossa tarjottava ikäihmisille kotihoitopalveluita aikaisemmassa vaiheessa ja ennakoivammin, korostaa peruspalveluministeri Paula Risikko. Palvelun on oltava ennakoivaa, koska silloin toimintakyvyn heikkeneminen ja terveydentilan muutokset voidaan havaita ja niihin voidaan puuttua ajoissa, ministeri tähdentää. Ministeri Risikko puhui ikäihmisten kotihoitoa käsittelevässä KOTOSA-hankkeen päätösseminaarissa torstaina 10. tammikuuta 2008 Helsingin Kuntatalolla.
Varhaisen puuttumisen näkökulmasta on ongelmallista, että kotiin annettava apu kohdentuu tänä päivänä pääsääntöisesti monisairaille ja toimintakykyään jo paljon menettäneille henkilöille.
- Nyt on viimeistään vakavasti pohdittava sitä, onko tämä 1990-luvun puolivälin jälkeen vauhdittunut kehityssuunta kestävällä perustalla. Onko kotihoito, joka tavoittaa asiakkaat vasta siinä vaiheessa, kun toimintakykyä on menetetty jo paljon, vaikuttavampaa kuin jos apua myönnettäisiin varhemmin, siinä vaiheessa, jolloin toimintakykyyn voidaan vielä oikeasti vaikuttaa, ministeri kysyi.
Nyt päättyvä vuonna 2004 käynnistynyt kotipalvelujen ja kotihoidon kehittämishanke on osaltaan vahvasti tukenut ikääntymispolitiikan keskeisen tavoitteen - kotona asumisen - saavuttamista, edistänyt kotiin annettavien palvelujen sisällön kehittämistä, tuottanut työvälineitä palvelujen laadun ja vaikuttavuuden arvioimiseen sekä tarjonnut osallistujilleen vertaistukea. Nyt julkistettavan oppaan avulla hankkeen tulokset ovat maanlaajuisesti kotihoidon johtajien, kehittäjien ja käytännön työtä tekevien ulottuvilla.
- Kotiin annettavien palveluiden laatu ja vaikuttavuus vaatii panostuksia asiakkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, kotihoidon määrällistä lisäämistä ja sisällön monimuotoistamista, Risikko totesi.
Tämä tarkoittaa paitsi enemmän ja ennakoivampia kotihoitopalveluita ikääntyneille, myös palvelun tarjoamista entistä enemmän myös kognitiivisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn alueella olevien tarpeiden tueksi. Nykyjärjestelmä ei tunnista riittävästi dementiaoireita, muistihäiriöitä, mielenterveyden ongelmia ja yksinäisyyttä. Kotipalveluja tulee voida räätälöidä erilaisiin tarpeisiin sen sijaan että tarjottaisiin kaikille vain rutiininomaista ja samansisältöistä palvelua. Kuntoutuspalveluita tulee voida saada enemmän myös kotiin. Käytettävissä on oltava ympärivuorokautista hälytys- ja neuvontapalvelua.
- Haluan peruspalveluministerinä vaikuttaa siihen, että Suomessa turvataan hyvä ikääntyminen kaikille kansalaisille. Toimivat peruspalvelut ja niiden osana laadukas kotihoito ovat kehittämisen keskiössä.