Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Risikko: Hoitoalan vetovoimaa ylläpidettävä määrätietoisesti

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 14.6.2007 8.30
Tiedote -

Työvoiman riittävyys on sosiaali- ja terveydenhuollossa suuri tulevaisuuden haaste, kun samaan aikaan väestön palvelutarve lisääntyy. Sosiaali- ja terveydenhuoltoon ennakoidaan avautuvan vuoteen 2020 mennessä noin 200 000 uutta työpaikkaa, eli lähes joka viides avautuva työpaikka tulee sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Tästä syystä alan vetovoimaan on kiinnitettävä erityistä huomiota. Kehittämiskohtia ovat työsuhteiden kesto, työolosuhteet ja palkkaus, sanoi peruspalveluministeri Paula Risikko Tehyn 25-vuotisjuhlaseminaarissa Helsingissä tänään 14.6.2007.

Palvelujen kehittämiseen on panostettava myös uudistamalla eri ammattiryhmien työnjakoa. Lääkäreiden ja sairaanhoitajien työnjakoa kehittämällä on voitu parantaa hoitoon pääsyä ja tukea potilaiden hoitoon sitoutumista. Risikko totesi, että vastikään saatujen seurantatietojen mukaan hoitajavastaanottotoiminta on edelleen lisääntynyt. Järkevä työnjako ja hoitajavastaanottojen vakiinnuttaminen ovat keskeisiä keinoja terveydenhuollon toimivuuden ja erityisesti terveyskeskustyön vetovoimaisuuden parantamisessa.

Peruspalveluministeri Risikko totesi, että asiakkaan hoitoprosessin toimivuuden kannalta on tärkeää, että kaikki ammattiryhmät otetaan huomioon työnjakoa kehitettäessä. Työnjaolla tulee olla myös lainsäädännön tuki ja palkkauksessa tulee myös huomioida työtehtävät ja niiden vaativuus. Ministeriössä on valmisteltu työnjaon uudistamisen tueksi kansallisia suosituksia ja lakimuutosehdotuksia, jotka on tarkoitus antaa ensi syksynä.

Paula Risikko
Sivun alkuun