Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Risikko: Apteekkien ja perusterveydenhuollon yhteistyötä lisättävä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 23.3.2012 7.56
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko patistaa apteekkeja ja paikallisia terveyskeskuksia ja sairaaloita yhä aktiivisempaan yhteistyöhön. 

"Terveydenhuoltolaki edellyttää, että terveydenhuollon toimintayksiköt laativat laatu- ja potilasturvallisuussuunnitelmat. Lääkealan asiantuntijat on otettava mukaan suunnitelman tekemiseen, sillä lääkehuolto ja lääkehoidon turvallisuus ovat oleellinen osa potilasturvallisuutta", vaati ministeri Risikko perjantaina 23. maaliskuuta Lääkepäivillä Kuopiossa.

Ministeri muistutti, että lääkehuolto on kiinteä osa sosiaali- ja terveydenhuoltoa, ja tämä näkyy yhä selvemmin myös apteekkien ja terveydenhuollon toiminnassa.

"Apteekit ovat jo pitkään tarjonneet lääkeneuvontaa, ja joitakin farmaseutteja ja proviisoreja on koulutettu neuvomaan yleisimpiä kansansairauksia sairastavia asiakkaita sairauden hoitoa koskevissa kysymyksissä. Lääkehoidon kokonaisarviointi on osoittanut tarpeellisuutensa lääkärin työn tukena. Koneellinen annosjakelu helpottaa terveydenhuollon henkilökunnan työtaakkaa."

"Yhteistyötä tarvitaan myös ikäihmisten lääkehoidon arvioinnissa. Tukena voi käyttää Fimean tekemää iäkkäiden lääkityksen tietokantaa, jota kuka tahansa voi hyödyntää netissä", ministeri painotti.

Suomessa on koko maan kattava lääkejakelu ja hyvä lääkkeiden saatavuus. Ministeri Risikko näkee maanlaajuisen apteekkiverkon turvaamisen tärkeänä asiana.

"Meillä on erittäin laaja apteekkiverkosto. Sen ylläpitäminen erityisesti syrjäseuduilla on kuitenkin haasteellista. Syrjäseutujen apteekkien tukemiseksi tarvitaan useita toimia. Yhtenä ehdotuksena on apteekkimaksun uudistaminen. Olen pyytänyt Fimeaa valmistelemaan ministeriön ohjauksessa ehdotuksen lääketaksan ja apteekkimaksutaulukon mahdollisesta tarkistuksesta."

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Ulla Närhi, p. 09 160 74146, 050 568 5601Muualla verkossa

Iäkkäiden lääkityksen tietokanta (Fimea) 

Paula Risikko
Sivun alkuun