Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Rehula: Osittain työkykyiset mukaan työelämään

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 21.2.2011 12.26
Tiedote -

"Olemme liikaa keskittyneet hoitamaan sairauksia. Tämä koskee valitettavasti myös työterveyshuoltoa kokonaisuutena. Jatkossa painopistettä on siirrettävä sairauden hoidosta hyvinvoinnin aktiiviseen edistämiseen. Näin parannetaan elämänlaatua, lisätään työllisyyttä ja tuottavuutta sekä hillitään sosiaalimenojen kasvua", ministeri totesi. Ministeri Rehulan mukaan työnantajien on huolehdittava työntekijöiden yhdenvertaisesta kohtelusta, ja johtaminen ja esimiesosaaminen on nostettava työhyvinvointipolitiikan ytimeen. "Erittäin arvokkaan katsauksen niin ongelmakohtiin kuin ratkaisuihin tarjoaa toissa viikolla julkaistu selvityshenkilö Markku Lehdon raportti osatyökykyisistä työmarkkinoilla", ministeri kertoi.

"Kaikilla osittainkin työkykyisillä on oltava mahdollisuus osallistua omien voimiensa mukaan työelämään. Yhdenvertaisuuslaki edellyttää työolosuhteiden mukauttamista", sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula totesi avauspuheessaan Muuttuva työterveyshuolto -seminaarissa Lahdessa maanantaina 21.2.2011.

Ministeri viittasi puheessaan Työterveyslaitoksen tutkimukseen vammaisten ja pitkäaikaissairaiden työolosuhteiden mukauttamisesta avoimilla työmarkkinoilla. Suomessa on nykyisin noin 70 000 täysin työkykyistä vammaista henkilöä, joista vain 60 prosentilla on työpaikka. Kaiken kaikkiaan Suomessa on arvioitu olevan jopa 200 000 vammaista tai pitkäaikaissairasta henkilöä, jotka voisivat työllistyä.

Ministeri Rehula korosti työterveyshuollon roolia työntekijöiden työkyvyn edistämisessä. Tutkimuksen vastaajista suuri osa arvioi, että työterveyshuolto tuntee heidän vammaan tai sairauteen liittyvät erityisvaatimuksensa kohtalaisesti tai huonosti. Yli puolet sanoi, että työterveyshuolto ei ollut antanut mitään suosituksia heidän työhönsä tai työoloihinsa. Kuitenkin työpisteitä ja työvälineitä räätälöimällä ammattitaitoiset henkilöt pystyvät työskentelemään toimintarajoitteistaan huolimatta. Lisätietoja

Erityisavustaja Hanna-Maija Kause, p. 050 566 7949  Muualla palvelussamme

Kaikki mukaan! Osatyökykyiset työmarkkinoilla. Selvitysmies Markku Lehdon raportti (Selvityksiä 2011:5)  

Muualla verkossa

Työn sisältö ja työolosuhteiden mukauttaminen vammaisilla ja
pitkäaikaissairailla, Työterveyslaitos 2010 (Työterveyslaitos)

 

Juha Rehula
Sivun alkuun