Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Rehula: Osatyökykyisillä oltava mahdollisuus palata työhön

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 31.8.2010 10.41
Tiedote -

Tutkimusten mukaan työkyvyttömyyseläkkeellä olevista henkilöistä yli 30 000 haluaisi palata työelämään joko koko- tai osa-aikaisesti. Suuri osa heistä on nuoria ja hyvin koulutettuja. Takaisin työhön haluaisivat erityisesti työkyvyttömyyseläkkeellä olevat perus- ja sairaanhoitajat sekä asiantuntijatehtävissä toimivat.

"Osatyökykyisten ja vammaisten työpanos on hyödynnettävä nykyistä paremmin. Koska meillä on tulevaisuudessa suuri pula hoitohenkilöstöstä, suunnan pitäisi olla selvä. Kyseessä on paitsi taloudellinen myös syvästi inhimillinen yhtälö", totesi sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula puhuessaan tänään sosiaali- ja terveysjärjestöjohdon syysfoorumissa Helsingissä.

Nuorena työkyvyttömäksi jäävän taloudellinen tulevaisuus ei yleensä ole valoisa: eläkekertymä saattaa jäädä hyvinkin pieneksi.

Rehulan mukaan ratkaisuja osatyökykyisten työhönpaluun tukemiseen on etsittävä yhdessä työntekijä- ja työnantajaosapuolten kanssa.

"Ratkaisut edellyttävät muun muassa sosiaaliturvan joustavuuden lisäämistä, ammatillisen kuntoutuksen uudistamista, sopivien työtehtävien räätälöintiä ja sopivien työpaikkojen etsimistä osatyökykyisille. Jo työkyvyttömyyseläkkeellä olevien halua ja mahdollisuuksia palata töihin olisi kartoitettava järjestelmällisesti", sanoi Rehula.

Osatyökykyisten työllistyminen vaikuttaisi myös työurien pituuteen.

"On arvioitu, että keskimääräiset työurat pidentyisivät vuodella, jos työelämän ulkopuolella olevat työllistyisivät edes osittain ja masennusperäisistä syistä työkyvyttömyyseläkkeelle jääminen puolittuisi", muistutti Rehula.

Lisätietoja

Erityisavustaja Hanna-Maija Kause, puh. 09 160 73754, [email protected]

 Juha Rehula
Sivun alkuun