Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Rehula: Hoivavakuutus vaihtoehto hoidon rahoitukseen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 28.9.2010 6.30
Tiedote -

"Suomalaisen yhteiskunnan hoito- ja hoivapalvelujen rahoitus- ja järjestämisvastuu on jatkossakin julkisella vallalla", painotti sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula tiistaina 27. syyskuuta hoivapalveluiden rahoitusmalleja kartoittavien tutkimusten julkistamistilaisuudessa Helsingissä.

"Tulevaisuudesta selviytyäksemme tarvitsemme vaihtoehtoisia ja ihan uusiakin ajatuksia siitä, miten kykenemme nykyistä paremmin vastaamaan tulevaisuuden jo tiedossa oleviin ja ennustettuihin muutospaineisiin."

"Julkisen palvelutuotannon tuottavuuden kohottaminen ja uudenlaiset, innovatiiviset toimintamallit palvelujen organisoinnissa ovat välttämättömyys. Jos onnistumme järjestämään julkisen palvelutuotannon ja rahoituksen nykyistä rationaalisemmin, se ei ole keneltäkään pois, vaan parhaassa tapauksessa kaikille lisää", ministeri totesi.

Rehula huomautti, että hoiva itsessään on paikallista, eikä sitä ei voida keskittää. "Mutta tarvitaan valtakunnan tasoista koordinaatiota, sillä muuten tuottavuutta ei voi kasvattaa. Perusalueiden toiminta on koordinoitava valtakunnallisesti, niissä on päädyttävä suunnilleen samantasoiseen hoivaan kaikkialla maassa ja hoivan alueellisten yksikkökustannusten on lähennyttävä toisiaan", ministeri linjasi.

Ministeri huomautti, että julkisten palvelujen uudelleen organisoinnin avulla voidaan parhaassa tapauksessa saada aikaan tuottavuusloikka. "Uusia toimintamalleja haettaessa on pidettävä huoli siitä, että peruspalvelujen saanti turvataan kaikille koko maassa varallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta."

Sosiaali- ja terveysministeri Rehula totesi käsillä olevien, hallitusohjelman kirjausten pohjalta tehtyjen selvitysten tarjoavan hyvän, tietoon perustuvan keskustelunavauksen.

"On ilmeistä, että hoivan ja sen rahoituksen vaihtoehtoisista järjestelyistä sekä erityisesti lakisääteisen hoivavakuutuksen vahvuuksista ja heikkouksista, uhkista ja mahdollisuuksista tarvitaan lisää tietoa ja valmistelua päätöksenteon pohjaksi. Selvitystyötä ja keskustelua on hyvä tältä pohjalta jatkaa."

Lisätietoja

erityisavustaja Hanna-Maija Kause, p. 050 566 7949Muualla palvelussamme

Hoivan rahoitusta selvitetty(Tiedote 28.9.2010)

Ministeri Rehulan koko puhe

Juha Rehula
Sivun alkuun