Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Räty: Yksinäisyys ei katoa virkatyönä

Sosiaali- ja terveysministeriö
8.10.2014 10.10
Tiedote -

"Ihmisten ja perheiden yksinäisyys on yksi aikamme isoista haasteista. Se on ilmiö, jonka kanssa viranomaiset ovat yksin jokseenkin hampaattomia, koska yksinäisyys ei katoa virkatyönä. Kutsun suomalaisen vahvan järjestökentän sosiaali- ja terveysministeriön ja kuntien avuksi torjumaan ja lievittämään yksinäisyyttä. Toivon saavani järjestöiltä luovia ja konkreettisia ehdotuksia siitä, miten julkinen sektori ja järjestöt voisivat yhdessä vähentää yksinäisyyttä", sanoi sosiaali- ja terveysministeri  Laura Räty SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n koulutusristeilyn avajaistilaisuudessa 8. lokakuuta Helsingissä.

Viime vuosina tehdyt tutkimukset osoittavat, että sosiaalisen vuorovaikutuksen ja terveyden välillä on vahva yhteys. Yksinäisyys on usein yksi osatekijä myös syrjäytymisessä, vaikka yksinäisyys ei liity köyhyyteen tai koulutuksen puutteeseen. 

"Laajan ja arvostetun amerikkalaistutkimuksen mukaan yksinäisyys on yhtä suuri terveysriski kuin tupakointi ja kolme kertaa vaarallisempaa kuin ylipaino. Aion järjestää maaliskuussa yksinäisyysfoorumin, jonne kutsun viranomaiset, järjestöt, tutkijat ja asiantuntijat keskustelemaan yhdessä yksinäisyyden vaikutuksista ja torjunnasta", ministeri Räty kertoi. 

Suomalaisten kaksi suurinta sairauslomien ja työkyvyttömyyden syytä ovat masennus ja selkäsairaudet. Masennuksen vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle jäävien määrä on jatkuvasti kasvanut.

"Yksinäisyysliittyy läheisesti suomalaisten suureen ongelmaan, masennukseen. Erityisesti vanhuksilla yksinäisyys on yksi masennuksen syistä. Masennuksen aiheuttamien sairauslomien ja työkyvyttömyyseläkkeiden hinta yhteiskunnalle ja sairastuneille ihmisille itselleen on valtava", ministeri Räty muistutti.

Lisätietoja

erityisavustaja Ville Sipiläinen, p. 040 7611 558, [email protected]Laura Räty
Sivun alkuun