Ministeri Mönkäre työssä jaksamisesta
Valtaosa suomalaisista ei jää eläkkeelle normaalilla tavalla. Suomessa työkyvyttömyyseläke on edelleen yleisin eläkkeelle siirtymistapa. Toiseksi yleisin on työttömyyseläke ja vasta kolmantena tulee vanhuuseläke. Ministeri Sinikka Mönkäre totesi, että näin ei voi jatkua. Työssä jaksaminen tulee ratkaisemaan hyvinvointiyhteiskuntamme selviämisen. Vähimmäisvaatimus on, että pysyisimme työssä edes normaaliin, 40 vuotta sitten säädettyyn vanhuuseläkeikään asti. Mönkäre puhui Työeläkevakuuttajat TELAn vuosikokouksessa Helsingissä 27. toukokuuta.
Mönkäreen mukaan tällä vaalikaudella on työttömyyden vähentämisen ohella keskityttävä kaikin mahdollisin keinoin työntekijöiden työkyvyn ja työhyvinvoinnin parantamiseen. Muuten keskimääräinen eläkkeellejäämisikä ei nouse tavoitteiden mukaisesti. Ministerin mielestä on skandaali, että teknologialtaan, imeväiskuolleisuudeltaan, kilpailukyvyltään ja talouskasvultaan huippumaaksi arvioidussa Suomessa joudutaan vuosia liian varhain pois työelämästä.
Suomessa on kaikesta kritiikistä huolimatta toimivat neuvolat, terveyskeskukset, sairaalat ja työterveyshuolto sekä päiväkodit ja peruskoulut. Mönkäreen mukaan hyvä työilmapiiri on kuitenkin kaiken perusta. Me voimme vanhempinakin oppia uusia asioita ja saada sitä kautta itseluottamusta työssä jaksamiseen. Eri ikäisillä, eri värisillä, vajaa- ja täysikuntoisilla miehillä ja naisilla on oikeus hyvään työympäristöön.
Suomalaiset tuntuvat oppivat helpommin sauvakävelemään ja vahtimaan syömistään kuin kohtelemaan toisiaan kunnolla työpaikalla, Mönkäre sanoi ja muistutti, että kolmikantaisessa sopimusyhteiskunnassa työeläkejärjestelmä on kehitetty huippukuntoon hyvässä ja tiiviissä yhteistyössä, ja sama on nyt tehtävä työhyvinvoinnin parantamiseksi.