Ministeri Mönkäre työn ja perheen yhteensovittamisesta
OECD:n suosituksia työ- ja perhe-elämän yhteensovittamiseksi on sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäreen mielestä arvioitava omista perhepolitiikkamme lähtökohdista, joita ovat lapsiperheiden aseman parantaminen ja syntyvyyden turvaaminen, työn ja perheen yhteensovittaminen sekä työllisyysasteen nostaminen. Mönkäre puhui tiedotustilaisuudessa, jossa julkistettiin OECD:n perhepoliittiset suositukset.
Suomessa ollaan Mönkäreen mukaan OECD:n tapaan huolestuneita syntyvyydestä, vaikka syntyvyys meillä onkin EU-maiden kärkitasoa. Viime vuosina syntyvyys on kuitenkin alentunut johtuen osaltaan synnytysikäisten ikäluokkien pienenemisestä. Perheen perustaminen on siirtynyt entistä myöhäisempään ajankohtaan johtuen muun muassa koulutusaikojen pidentymisestä sekä pätkätöiden yleistymisestä erityisesti nuorten naisten kohdalla. Tämä koskee myös korkeasti koulutettuja naisia.
Syntyvyyttä ei Mönkäreen mukaan lisätä pelkästään perheiden palveluja ja perhe-etuuksia parantamalla. Tasa-arvoinen tilanne on vasta kun perhevapaiden kustannukset voidaan jakaa oikeudenmukaisesti eri työnantajien kesken. Perhevapaista aiheutuvien kustannusten korvausten selvittämistä varten on tällä viikolla asetettu selvityshenkilö, jonka tehtävänä on myös etsiä keinoja, joilla erityisesti isien osallistumista lasten hoitoon lisätään, sanoi Mönkäre.
Suomessa osa-aikatyön tekeminen ei liity ensisijaisesti lasten hoitoon, kuten muualla Euroopassa. Osa-aikatyötä tehdään, kun kokoaikatyötä ei ole saatavissa. Osa-aikatyö ei ole Mönkäreen mielestä myöskään tasa-arvon kannalta ongelmatonta. Se saattaa jarruttaa myös naisten urakehitystä. Työn ja perheen yhteensovittaminen tulisi helpommaksi, jos osa-aikatyön jakaminen yleistyisi molempien vanhempien kesken. Tilanteissa, joissa äiti on nykyisin kokoaikaisella hoitovapaalla, OECD:n suositus osittaisen hoitorahan uudistamisesta saattaisi olla paikallaan.