Ministeri Mönkäre työeläkevakuutustoiminnan kilpailuoikeudesta
Työeläkevakuutusyhtiöistä annettu laki määrää perustan tällä hetkellä noin 61 miljardin euron suuruisten työeläkerahastojen hallinnoimiselle. Laki korostaa työeläkevakuutusyhtiöiden riippumattomuutta ja siihen on sisällytetty muun muassa merkittävät säännökset työeläkevakuutusyhtiön toiminnan tarkoituksesta sekä sijoitustoiminnan erillisyydestä, sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre totesi puhuessaan 12. syyskuuta Helsingissä, työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain uudistamista koskevan selvitystyön luovutustilaisuudessa.
Työeläkejärjestelmän toimintaympäristössä kilpailuun liittyvät tekijät ovat viime vuosina olleet esillä aiempaa enemmän, ministeri Mönkäre jatkoi. Kilpailusta puhuttaessa on muistettava, että työeläkevakuutustoiminta on osa sosiaaliturvaa. Työeläkevakuutustoiminnan piirissä on suhteellisen vakiintuneesti katsottu, että kilpailun päätehtävänä on tehostaa sosiaaliturvan eli tässä tapauksessa työeläketurvan toimeenpanoa. Eläkelaitosten keskinäinen kilpailu ei saa olla siinä mielessä itsetarkoituksellista, että vakuutettujen edut kärsivät.
Työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain säätämisestä on kulunut niin kauan, että kilpailuoikeudenkin merkitystä suhteessa työeläkevakuutustoimintaan oli syytä tarkastella perusteellisesti. Kilpailulliset näkökulmat ja työeläkejärjestelmän lainsäädännön valmistelutyö haluttiin kokonaisuudessaan saattaa ajan tasalle.
Työeläkejärjestelmän toimeenpanoa hoitavat työeläkevakuutusyhtiöiden lisäksi myös eläkesäätiöt ja kassat. Koko työeläkejärjestelmän olemassaolon aikana onkin katsottu tarpeelliseksi, että on oltava erilaisia toimeenpanotapoja. Kaikilla laitoksilla tulee olla keskenään tasavertaiset toimintamahdollisuudet. Tarvittiin myös pohja eri laitosmuotojen välisen yhteisöoikeudellisen tarkastelun perustaksi ja lainsäädännön edelleen kehittämiseksi.
Työeläkevakuutusyhtiöitä koskeva selvitystoimeksianto ei ole ainoa työeläkevakuutustoimintaa koskeva vireillä oleva uudistushanke. Samanaikaisesti mietitään työmarkkinoiden keskusjärjestöjen eläkeneuvotteluryhmässä erilaisia kehittämisajatuksia. Sosiaali- ja terveysministeriö on myös käynnistänyt virkamiesvetoisen lainsäädäntöhankkeen työeläkelaitosten kate- ja vakavaraisuussäännösten uudistamiseksi.