Ministeri Mönkäre työeläkejärjestelmästä
Suomalainen työeläkejärjestelmä on osa lakisääteisestä sosiaalivakuutusta, jota yksityiset työeläkeyhtiöt, -säätiöt ja – kassat hoitavat. Meillä on siis kilpailua, joka monista muista EU-maista puuttuu, kun monopolilaitokset hoitavat niissä lakisääteistä työeläketurvaa. Suomessa on luotu hyvä ja toimiva malli, josta on syytä pitää kiinni ja mukauttaa se avoimiin markkinoihin, sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre totesi puhuessaan Imatralla lauantaina 21. toukokuuta.
Viime aikoina on keskusteltu vilkkaasti siitä, miten työeläkevaroja voitaisiin sijoittaa nykyistä enemmän kotimaisiin kohteisiin. Työeläkevarat ovat työntekijän vanhuuden jatyökyvyttömyyden turvaksi tarkoitettuja rahoja, jotka ovat sivuun pantua palkkaa. Niiden sijoittamista säätelee kaksi keskeistä periaatetta: tuottavuus ja turvaavuus. Eläkevaroille on saatava riittävän suuri tuotto, mutta liian suurilla sijoitusriskeillä ei saa hävittää kertyneitä varoja. Koska nämä rahat kerätty suomalaisesta työstä, on syytä selvittää, millä edellytyksillä niitä voidaan sijoittaa myös uusiin kotimaisiin sijoituskohteisiin.
Suomen työeläkejärjestelmä perustuu luottamukseen yli sukupolvien. Järjestelmää seurataan ja arvioidaan koko ajan kolmikantaisesti, ja sitä on myös muutettu jatkuvasti ympäristön vaatimusten mukaan. Tämän vuoden alussa voimaan tulleiden eläkeuudistusten jälkeen järjestelmä on hyvin kattava. Eläkettä kertyy kaikesta työstä ja se kannustaa myös pitkään työuraan.
Suomen pankin johtaja Matti Louekoski valmistelee parhaillaan työeläkeyhtiöitä koskevan lainsäädännön uudistamista. Työeläkesijoituksia koskevien säännösten kehittämistä valmistellaan samaan aikaan kolmikantaisesti. Kilpailunäkökulman arvioiminen tulee esiin näissä selvityksissä sekä myös eduskunnassa käsittelyssä olevan työeläkelakien yhtenäistämispaketin yhteydessä.