Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Mönkäre terveydenhuollon voimavaroista

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 8.9.2003 10.04
Puhe -

Tällä hetkellä kipein terveydenhuoltomme ongelma on hyvien, motivoituneiden lääkärien saaminen terveyskeskuksiin. Erikoissairaanhoito ja keikkalääkärin työ on nyt terveyskeskustyötä houkuttelevampaa. Lama ei mennyt jälkiä jättämättä. Henkilöstöstä ei voi puristaa jatkuvasti lisää suoritteita, vaan raja tulee jossain vastaan, sanoi sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre puhuessaan Lääketeollisuus ry:n seminaarissa Helsingissä maanantaina 8. syyskuuta.

Meillä on kuitenkin hyvin toimivia terveyskeskuksiakin. Parhaiten kilpailussa työvoimasta ovat pärjänneet ne, jotka ovat panostaneet lääkärien työympäristön kehittämiseen. Hyvin toimivissa terveyskeskuksissa päivystykset on järjestetty niin, että ne eivät rasita ketään kohtuuttomasti, yhtä lääkäriä kohden olevaa vastuuväestöä on pienennetty ja vanhemmat kollegat tukevat ja opettavat nuorempiaan, ministeri sanoi.

Kansallinen terveyshanke on tärkein apuväline terveydenhuollon ongelmien ratkaisemiseksi. Sen toteuttamiseksi kunnille annetaan lisää valtion rahaa, mutta kuntien odotetaan panostavan hankkeeseen myös omaa rahaansa. Toimintoja järkeistämällä resurssit riittävät parempiin palveluihin.

Uuden teknologian avulla hoitoa ja hoivaa voidaan parantaa, tehostaa ja järjestää uudella tavalla, Mönkäre sanoi.Uusi teknologia tulee tehostamaan radiologisen kuvantamisen menetelmiä, laboratoriotutkimuksia keskitetään ja telelääketiedettä hyödynnetään entistä tehokkaammin. Mönkäre painotti, että sähköinen sairauskertomusjärjestelmä on saatava käyttöön, koska sen avulla voidaan selvästi vähentää tutkimusten päällekkäisyyttä, lisätä potilasturvallisuutta ja säästää henkilökunnan aikaa. Terveydenhuollon eri toimijoiden olisi nyt tehostettava päätöksiään yhteiseen sairauskertomusjärjestelmään siirtymiseksi.

Terveydenhuollon rahoitukseen on saatava pitkäjänteisyyttä, joka heijastuu pian henkilöstön ja potilaiden lisääntyvänä luottamuksena. Valtio on linjannut panoksensa seuraavalle neljälle vuodelle, ja nyt pitää saada selvyys kuntien osuuksista, Mönkäre totesi.

Sivun alkuun