Ministeri Mönkäre tasa-arvosta
Euroopan unionissa on tuettu naisten ja miesten mahdollisuuksia osallistua tasavertaisesti yhteiskunnalliseen toimintaan. Tilanne ei kuitenkaan ole vielä läheskään tyydyttävä. Sukupuolten välinen tasa-arvo tulee ottaa huomioon kaikessa yhteisön toiminnassa, eli se tulee valtavirtaistaa, sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre totesi puhuessaan 13. syyskuuta Helsingissä, Naiset 10 vuotta Euroopassa -juhlaseminaarissa.
EU:n komissio on vuodesta 2004 antanut huippukokoukselle vuosittain selvityksen sukupuolten välisestä tasa-arvosta. Ministerineuvostossa on myös parhaillaan vireillä hanke Euroopan tasa-arvoinstituutin perustamisesta. Myös meillä on selvitetty tasa-arvon tietopalvelun tarvetta. Pysyvää tietopalvelua tarvitaan muun muassa EU:n tasa-arvoinstituutin yhteistyökumppaniksi.
EU:n toimilla onkin välitön yhteys Suomen tasa-arvopolitiikkaan. Nyt on erityisen ajankohtaista sisällyttää tasa-arvoasiat Suomen EU-puheenjohtajuuskauden valmisteluun. Haluamme vahvistaa tasa-arvoaihetta kansalaiskeskustelussa ja tuoda esille suomalaista tasa-arvokäsitystä Euroopan unionin keskustelufoorumeilla sekä päätöksenteon tasolla.
Suomalainen hyvinvointimalli sisältää monia sosiaalisia innovaatioita, jotka tukevat isien ja äitien mahdollisuutta valita sekä työ että perhe niin halutessaan. Lasten subjektiivinen oikeus päivähoitoon, maksuton kouluruokailu, pienten koululaisten iltapäivätoiminta ja vanhempien tuettu oikeus lyhennettyyn työpäivään tuovat apua ja edistävät tasa-arvoa. Juuri näinä päivinä odotan selvitysmies Metsämäen raporttia siitä, miten perhevapaakustannuksia voitaisiin jakaa tasaisemmin isien ja äitien työnantajien kesken.
Nykyisen hallituksen ohjelmassa on paljon tasa-arvoa edistäviä kohtia, joista on jo huomattavan paljon toteutettu. Eduskunta hyväksyi viime keväänä tasa-arvolain kokonaisuudistuksen. Palkkatasa-arvoon pyritään meillä tasa-arvolain lisäksi samapalkkaohjelmalla, jota koskeva 30 hanketta sisältävä ehdotus valmistui alkukesästä. Tämä ohjelma on historiallinen, koska nyt ensimmäistä kertaa olemme palkkaukseen liittyvissä tasa-arvoasioissa liikkeellä kolmikantaisesti yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa.
Suomessa tasa-arvoajattelun valtavirtaistamista edellytetään hallitusohjelmassa. Kaikissa ministeriöissä tehdään ratkaisuja, joiden vaikutuksia erikseen miehiin ja naisiin on syytä selvittää. Sosiaali- ja terveysministeriö on kehittänyt valtavirtaistamista jo vuodesta 2002. Saatuja kokemuksia hyödynnetään koko valtionhallintoon.
Hallitus on jo päättänyt omasta tasa-arvo-ohjelmastaan, johon sisältyy lähes sata erilaista toimenpidettä. Oma tutkimusalueensa yhdessä valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen kanssa on valtion budjetin sukupuolivaikutusten (suvaus) arvio. Tarkoituksena on, että vuoden 2008 valtion talousarvio valmistellaan niin, että sukupuolinäkökulma on otettu huomioon.