Ministeri Mönkäre: Selvitykset Etelä-Karjalan terveydenhuoltopiiristä nopeasti
Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre toivoo, että Etelä-Karjalan terveydenhuoltopiirin perustamismahdollisuus selvitettäisiin nopeasti. Dosentti Markku Pekurinen alkanee lähiaikoina selvittää Etelä-Karjalan terveyspiirihanketta. Jotta terveydenhuollon kustannusten noususta selvitään, on terveydenhuollon tuottamistapoja kehitettävä. Tarvitaan paljon nykyistä pidemmälle menevää yhteistyötä ja työnjakoa terveydenhuoltoyksiköiden, sairaaloiden ja sairaanhoitopiirien kesken, mutta ennen kaikkea perusterveydenhuolto on järjestettävä nykyistä suurempina kokonaisuuksina, Mönkäre sanoi puhuessaan Etelä-Karjalan keskussairaalan 50-vuotisjuhlassa perjantaina 1. huhtikuuta.
Kansallisessa terveydenhuoltoprojektissa on yhtenä palvelujen järjestämismahdollisuutena esitetty terveydenhuoltopiirien perustamista. Terveydenhuoltopiiri olisi sairaanhoitopiiritasoisen erikoissairaanhoidon ja vastaavan alueen perusterveydenhuollon yhteenliittymä. Sen ajatuksena on madaltaa tai hävittää kokonaan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välinen raja-aita, tuottaa terveydenhuollon tukipalvelut yhdessä ja yhdistää terveydenhuollon hallinto. Savonlinnan seudulla terveydenhuoltopiirin perustamista on selvitetty, mutta päätökset puuttuvat. Päijät-Hämeessä terveydenhuoltopiirinhanketta edistetään voimakkaasti ja vastaavaa viritellään siis myös Etelä-Karjalassa.
Suomessa ei toistaiseksi ole yhtään terveydenhuoltopiiriä, mutta terveydenhuoltoalueita on toiminnassa. Ne ovat aluesairaalatasoisen sairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteenliittymiä, joissa perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito toimivat paljon tiiviimpänä kokonaisuutena kuin perinteisessä perusterveydenhuolto-erikoissairaanhoitomallissa. Kokemukset terveydenhuoltoalueista ovat ministeri Mönkäreen mielestä pääsääntöisesti hyviä, joten dosentti Pekurisen selvitykseen kohdistuu nyt myönteisiä odotuksia. Tärkeintä on tietenkin, että Etelä-Karjalan kunnat itse vakuuttuvat terveyspiiriajatuksesta ja haluavat olla mukana. Selvitysprosessi onkin tarpeen kuntien mielipiteen muodostamiseksi.