Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Mönkäre ravintolatupakoinnista

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 2.6.2004 10.00
Tiedote -

Tupakansavu aiheuttaa tunnetusti monia terveyshaittoja, myös tupakoimattomille ihmisille. Ympäristön tupakansavu on luokiteltu syöpävaaralliseksi aineeksi. Tupakkalailla on yleisesti kielletty tupakointi työpaikoilla. Ravintolat ovat ainoita työpaikkoja, joissa työntekijät saavat laillisesti altistua tupakansavulle. Suomessa altistuu vuosittain runsaat 15 000 ravintolatyöntekijää työssään tupakansavulle.

Suomessa kuolee vuosittain 15-30 työntekijää passiivisen tupakoinnin aiheuttamaan keuhkosyöpään. Keuhkosyövän lisäksi ympäristön tupakansavu aiheuttaa myös sydän- ja verisuonisairauksia 250-300 suomalaiselle joka vuosi. Käytännössä tupakansavulle altistutaan ainoastaan ravintoloissa ja pientyöpaikoilla. Työsuojelunäkökulmasta on selvää, että näiden tuhansien ravintolatyöntekijöiden altistuminen tupakansavulle on lopetettava. Suomen on seurattava pikaisesti Irlantia ja Norjaa, jotka ovat näyttäneet tietä ravintolatupakoinnin kieltämisessä.

Asbestin käytön rajoituksiin herättiin aikanaan liian myöhään. Suomessa asbestille altistui noin 200 000 työntekijää. Käytön huippuvuodet olivat 1970-luvulla, mutta edelleen löytyy vuosittain satoja uusia asbestitautitapauksia. Nyt on aika toimia tupakansavulle altistumisen vähentämiseksi. Ravintolatupakoinnin salliminen on aikapommi, joka tulee yhteiskunnalle kalliiksi.

Sivun alkuun