Ministeri Mönkäre perhevapaauudistuksista
Perhevapaakustannusten epätasainen jakautuminen aiheuttaa epätasa-arvoa työelämässä, pienentää naisten palkkoja ja vie äidit liian pitkiksi ajoiksi pois työelämästä. Lapset ovat myös isien lapsia, vaikka hyvin usein tiedostamattakin oletamme äitien kantavan vastuun vanhemmuudesta jäämällä pitkälle vanhempainvapaalle, sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre totesi puhuessaan tiistaina 20. syyskuuta Helsingissä, perhevapaakustannusten jakautumista koskevan raportin luovutustilaisuudessa.
Paras tasa-arvo saavutettaisiin, jos työhön otettaessa isä ja äiti olisivat työnantajan mielessä tasavertaisia vanhemmuutta ajatellen. Koska näin ei ole, tervetulleita ovat selvitysmiehen ehdotukset neuvoloiden tehtävien tarkistamisesta, perhevapaalainsäädännön joustavoittamisesta ja eri taloudessa asuvien vanhempien mahdollisuudesta käyttää vanhempainvapaita tasa-arvoisesti.
Julkisessa keskustelussa on esiintynyt sekaannusta puhuttaessa perhevapaakustannusten tasaamisesta. On sanottu, että kustannukset pitäisi jakaa työnantajien kesken ikään kuin työnantajat voisivat maksaa pakollisia vakuutusmaksuja eri tavalla riippuen siitä, onko työssä naisia vai miehiä. Sellainen malli olisi byrokraattinen ja vaikeasti toteutettava.
Parhaiten tasa-arvoa edistetään laajentamalla ja korottamalla kaikkia niitäkorvauksia, joita työnantaja saa vanhempainvapaalla olevasta työntekijästä. Palkallinen äitiysloma on ulotettava myös niille aloille, joilla sitä ei nyt makseta. Perheiden toimeentulokin paranee, kun äidit tulevat työmarkkinoilla entistä tasa-arvoisemmiksi. Hyvin tärkeä on myös ehdotus korvauksesta, joka maksettaisiin sairaan lapsen hoitoajan palkasta.
Erillinen vanhempainvakuutus selkeyttäisi koko perhevapaakustannustilannetta. Työnantajien sairausvakuutusmaksun korotus olisi 0,29 prosenttiyksikköä. Samalla työnantajien saama korvaus laajenisi ja nousisi.