Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Mönkäre palveludirektiivistä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 23.4.2005 7.30
Puhe -

Parhaillaan Euroopan unionissa keskustellaan seuraavasta budjetista ja myös palveludirektiivistä. Vaikka direktiiviin liittyy paljon epäluuloja ja pelkoja, palvelujen vapaa liikkuminen on keino parantaa unionin kilpailukykyä, totesi sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre puhuessaan Kärkölässä lauantaina 23. huhtikuuta. On pidettävä huolta siitä, että voimme jatkossakin itse päättää sosiaali- ja terveyspalveluistamme. Direktiivi ei saa heikentää työntekijöiden asemaa eikä vaarantaa hyvinvointiyhteiskunnan palveluita. Suomessa tehtävässä työssä on noudatettava Suomen lainsäädäntöä ja palveluja on voitava täällä valvoa. Suomella on jo kokemusta palvelujen kilpailuttamisesta, joten meidän etumme on, että direktiiviä viedään eteenpäin meidän tavoitteittemme mukaan korjattuna. Mönkäreen mukaan komissio onkin jo luvannut tehdä direktiiviin niitä korjauksia, joita eurooppalaiset sosialidemokraatit, ammattiyhdistysliike ja kansalaisjärjestöt ovat siihen esittäneet.

Mönkäreen mielestä kansanterveytemme suurimmat riskit liikapaino, tupakointi ja päihteiden käyttö on selätettävä. Kansallisella terveyshankkeella on paljon mahdollisuuksia kannustaa perusterveydenhuoltoa entistä parempaan ja tehokkaaseen ehkäisevään kansanterveystyöhön. Mönkäreen mukaan nyt kyseei ole pelkästään leikkausjonojen purkamisesta, sillä vain vaikuttamalla sairauksien riskitekijöihin, voimme saada kuriin aikuisiän diabeteksen, tupakkasairaudet ja päihteiden käyttöön liittyvät vakavat terveydelliset, sosiaaliset ja yhteiskunnalliset ongelmat.

Ehkäisevä työ jäi terveydenhuollossa viime vuosikymmenen lopun lääkäripulan ja kuntien talousongelmien takia lapsipuolen asemaan. Erityisesti tupakanpolton lopettamisessa ja päihteiden käytön haittojen torjunnassa tarvitaan nyt rohkeaa puuttumista ja potilaiden motivoimista. Mönkäre toteaa, että selvää näyttöä on tuloksista silloin, kun asiat nostetaan esille. Myös painon hallinnassa tarvitaan monialaisia toimia. Oikeaan ravitsemukseen on opittava pienestä pitäen. Sama koskee liikuntatottumuksia. Liikuntajärjestöt, koulut, kodit ja valtionhallinto voivat tehdä paljon nykyistä enemmän yhteistyötä ylipainon ehkäisemisessä. Terveiden elämäntapojen opettamisessa internetin ja teletekniikan mahdollisuuksia on käytettävä hyväksi myös meillä, painotti ministeri Mönkäre.

Sivun alkuun