Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Mönkäre nuorten psykiatrisesta kuntoutuksesta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 22.11.2004 8.30
Puhe -

Kelan maksaman lasten ja nuorten psykiatrisen kuntoutuksen määrärahat riittävät tänä vuonna. Kuntoutuspäätöksiä on voitu tehdä koko maassa koko vuoden ajan. Näyttää siltä, että osa Kelan kuntoutusvaroja jää tänä vuonna jopa käyttämättä ja ne ovat käytettävissä ensi vuonna, kertoi sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre opiskelijoiden tukikeskuksen Nyyti ry:n 20-vuotisjuhlaseminaarissa.

Vuosi sitten selkeytettiin Kelan ja kuntien työnjakoa lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden järjestämisessä, kun Kelan psykoterapiarahat olivat loppuneet useamman kerran kesken vuotta. Kelan ja Kuntaliiton asiantuntijaryhmä laati ehdotuksen työnjaosta lasten ja nuorten psykiatrisen kuntoutuksen järjestämiseksi. Eduskunta myönsi uuden työnjaon käyttöönottoon seitsemän miljoonan lisämäärärahan sairaanhoitopiireille. Myös Kelan kuntoutukseen ohjattiin lisäbudjetin kautta lisää rahaa.

Kovan julkisen keskustelun saattama kuntoutusvastuiden selkeyttäminen on tänä vuonna turvannut sen, että kuntoutusmäärärahat eivät ole loppuneet kesken. Myös loppuvuodesta on voitu tehdä uusia kuntoutuspäätöksiä. Asiantuntijaryhmän esitykset ovat osoittautuneet tarpeellisiksi ja potilaiden kannalta toimiviksi, totesi ministeri Mönkäre. Psykoterapiaan käytetyt rahat ovat kasvaneet jatkuvasti 1990-luvun loppupuolelta lähtien. Kelan kustantamaa psykoterapiaa sai vuonna 1992 runsaat 4000 henkilöä. Tänä vuonna syyskuuhun mennessä psykoterapiaa on saanut runsaat 8000 henkilöä, joista aikuisia 4623 ja lapsia ja nuoria 3670.

Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen kehittäminen on ollut viime vuosien erityinen painopistealue. Kunnat ja kuntayhtymät, joille hoidon järjestäminen kuuluu, ovat saaneet niille jaetuilla valtionosuuksilla paljon hyvää aikaan. Nuorten mielenterveyspalveluissa avohoidon henkilöstömäärä on lisääntynyt viimeisen neljän vuoden aikana usealla sadalla työntekijällä, on synnytetty uusia toimintamalleja ja yhteistyö eri toimijoiden välillä on parantunut, kertoi ministeri Mönkäre.

Sivun alkuun