Ministeri Mönkäre: Köyhyyteen ja syrjäytymiseen tartuttava
Hyvä valtiontalouden tilanne, teknologinen osaaminen ja kansainväliset kilpailukykymittarit eivät saa sokaista sosiaalista omaatuntoamme. Meidän on tiedostettava myös puutteemme, hyvinvointivajeet ja sosiaalisten ongelmien olemassaolo, sanoi sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre puhuessaan yhteistyö- ja koulutusohjelman Hyvä Suomi 2020 avajaisissa Helsingissä maanantaina 24. tammikuuta.
Pitkäaikaistyöttömyys ja lisääntyneet mielenterveyden häiriöt ovat osoitus siitä, että työmarkkinoilla ja suomalaisessa työelämässä on paljon korjattavaa. Syrjäytymisen ehkäisemisessä tarvitaan kohdennettuja toimenpiteitä ja palveluja niihin elämänvaiheisiin, joissa on vaarana pudota yhteiskunnan toimintojen ulkopuolelle. Tarvitaan pitkäkestoista sitoutumista niin asiantuntijoilta kuin henkilöiltä itseltään, jotta tämän päivän työelämään voi palata. Eri puolille maata perustetut työvoiman palvelupisteet ovat aloittaneet tätä työtä. Tuloksia alkaa syntyä yksittäisten ihmisten kohdalta, sanoi ministeri Mönkäre.
Pienipalkkaisenkin työn vastaanottamisen pitää olla kannattavaa. Monet työttömät voisivat ottaa vastaan matalapalkkaistakin työtä, jos käteen jäävä tulo kasvaisi. Meillä on varaa sovittaa eri etuuksia paremmin yhteen, niin että työtön uskaltaa ottaa vastaan pieniäkin pätkätöitä päästäkseen työhön kiinni. Myös joidenkin etuuksien tarkistamista on selvitettävä. Kun ensisijaisen sosiaaliturvan taso on riittävän korkea, toimeentulotuen tarve vähenee.
Monet lapsiperheet elävät taloudellisessa niukkuudessa ja aivan liian moni lapsi joutuu kasvamaan perheissä, joita rasittavat vakavat sosiaaliset ongelmat. Varttuvien nuorten mielenterveyden häiriöt eivät ole ainoastaan vakava yksilökohtainen ongelma, vaan myös uhka riittävän osaamispääoman kehittymiselle tulevaisuuden työelämän tarpeisiin. Joka kymmenes alle 25-vuotias nuori on ilman työ- tai harjoittelupaikkaa tai opiskelupaikkaa. Koulupudokkaat tarvitsevat oman aktiivisen ohjelmansa. Yhtään nuorta ei saa jättää, heillä on elämä edessään, muistutti ministeri Mönkäre.
Tehtävää riittää köyhyyden ja syrjäytymisen poistamisessa Suomessakin. Omalta osaltani olen keräämässä yhteen rakenteellisia toimia, joihin hallitus voi välittömästi puuttua. Avun tarvitsijoiden kanssa työtä tekevät osaavat nostaa esille epäkohtia. Heitä on nyt kuunneltava, totesi ministeri Mönkäre.