Ministeri Mönkäre: Hyvinvoiva hoitaja jaksaa ja osaa
Potilaan hyvä hoito vaatii hoitajan työhyvinvointia. Terveyskeskukset ja sairaalat pystyvät tuottamaan kansalaisille laadukkaita palveluja vain, jos terveydenhuollon henkilöstön jaksamisesta pidetään huolta. Terveydenhuoltohenkilöstön työhyvinvoinnin kehittäminen onkin työelämän vetovoimaisuutta kehittävän Veto-ohjelman ensimmäisiä hankkeita. Työssä jaksamista tukemalla sekä fyysistä että henkistä kuormitusta vähentämällä parannetaan terveysalan työoloja, sanoi sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre maanantaina 20. syyskuuta Veto-ohjelman seminaarissa Jyväskylässä.
Sairaanhoitajien työolobarometrin mukaan työssä on paljon ongelmia. Väärä työnjako aiheuttaa kiirettä eikä välittömään hoitotyöhön ole tarpeeksi aikaa. Samat ongelmat koskevat myös lääkäreitä.
Kansallisessa terveyshankkeessa on tehty ja tehdään monia toimenpiteitä terveydenhuollon kehittämiseksi; täydennyskoulutus on lakisääteistä, koulutusmääriä on lisätty ja johtamiskoulutusta parannetaan. Monet hankkeet ovat edenneet hyvin, mutta paljon on vielä tehtävää. Pelkkä lisäraha ei ratkaise ongelmia eikä hoitotakuun toteutumista. Erityisen tärkeää on henkilöstön sitouttaminen työhön. Tämä edellyttää työsuhteiden pysyvyyttä, mahdollisuutta vaikuttaa omaan työhönsä ja työhyvinvoinnin lisäämistä, muistutti ministeri puheessaan. Hoitotyössä tarvitaan lisää lähihoitajia ja oikeaa työnjakoa ammattilaisten välillä.
Luomalla hyvät työn edellytykset työntekijät omistautuvat työhönsä. Tämä näkyy asiakkaalle parempina palveluina. Nyt tarvitaan talousosaajien, työnjohdon taitajien, tietotekniikan tuntijoiden ja hoidon ammattilaisten vahvaa yhteistyötä.