Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Mönkäre: Henkinen hyvinvointi työelämän haaste

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 25.8.2003 13.03
Puhe -

Tänä päivänä työelämän haasteiksi ovat nousemassa henkiset kuormitustekijät fyysisten vammojen ja tapaturmien sijaan. Henkinen hyvinvointi työssä on yhtä merkittävä kuin fyysinen hyvinvointi. Yksi perustava työhyvinvointiin vaikuttava tekijä on se, että työntekijä tuntee voivansa vaikuttaa omaan työhönsä, arvioi sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre puheessaan Pohjoismaisessa työympäristökokouksessa Savonlinnassa 25. elokuuta.

Keskeinen kysymys on kuinka ihmiset jaksavat työelämässä pitempään. Suomessa varhaista siirtymistä työelämästä eläkkeelle tulisi saada vähennettyä, samoin kuin pitkiä koulutusaikoja lyhennettyä. Edellisten hallitusten aikana toteutettiin kansallista Ikäohjelmaa ja työeläkelainsäädäntöä uudistettiin toteuttamalla joustava eläkeikämalli sekä lisäämällä taloudellisia kannustimia pitempään työskentelyyn.

Raha ei kuitenkaan ratkaise kaikkea. Jos työssä ei viihdytä, sieltä siirrytään varhain eläkkeelle. Työssä jaksamiseen tarvitaan hyvä työilmapiiri ja hyvä johto. Tehokas työterveyshuolto ja työsuojeluorganisaatio ovat tärkeä tuki työyhteisölle. Hyvä työterveyslääkäri ja työterveyshoitaja osaavat tulkita työntekijän vointia normaalitarkastusten yhteydessä. Jos työilmapiiriongelmia on, pitäisi voida luontevastipuuttua asioihin työpaikalla. Tähän tarvitaan asennemuutosta ja rohkeutta.

Sivun alkuun