Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Mönkäre alkoholimainonnan rajoittamisesta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 13.9.2005 7.54
Puhe -

Hyvinvointi ei nyt Suomessa jakaudu tasaisesti. Joidenkin kohdalla voimme ennemminkin puhua pahoinvoinnin lisääntymisestä. Alkoholin kulutus on nelinkertaistunut neljän viime vuosikymmenen aikana. Tänä vuonna kulutuksen kasvu on entistä jyrkempää. Ja naisten juominen on lisääntynyt, totesi sosiaali- ja terveysministeri SinikkaMönkäre puhuessaan Valtakunnallisilla päihdepäivillä Tampereella tiistaina 13. syyskuuta.

Alkoholiveron lasku lisäsi välittömästi alkoholin kulutusta. Kulutus on nyt käännettävä laskuun. Mainonnan rajoittaminen näyttää olevan tehokkaampi keino kuin sellaiseen kilpajuoksuun lähteminen, jossa alkoholin mainontaa torjuttaisiin kalliilla kampanjoilla.

Alkoholin suurkuluttajia on Suomessa 300 000 – 500 000. Terveydenhuollon naispotilaista noin 10 % ja miehistä lähes 20% on alkoholin suurkuluttajia. Vuosittain alkoholimyrkytykseen kuolee lähes 500 ihmistä. Alkoholin aiheuttamat ongelmat ovat terveydenhuollon arkipäivää. Huolestuttavinta on, että alkoholin käyttö lisääntyy kaikissa väestöryhmissä.

Kuntiin on saatava laadukkaat päihdepalvelut. Tammikuussa 2006 ilmestyy alkoholiongelmaisten Käypä hoito- suosituksen lisäksi huumeongelmaisen hoitoa koskeva suositus.

.

Sivun alkuun