Ministeri Mönkäre Ahon terveysreformista
Suomalaista sosiaaliturvaa on rakennettu poliittisten kompromissien kautta käytännön läheisesti. Kaiken perustana on jokaisen oikeus tarvitsemaansa apuun varallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta. Pohjoismainen hyvinvointimalli on osoittautunut erinomaiseksi taloudellisenkin kilpailukyvyn ylläpitäjäksi ja se nauttii laajaa kansan hyväksyntää. Ehkäisevällä kansanterveystyöllä olemme voittaneet monta kansantautia.
Laman jälkeistä terveydenhuollon rapautumista on viime vuosina määrätietoisesti korjattu lisämäärärahoilla ja tehostamalla toimintoja. Hoitotakuu on korjannut näkyvällä tavalla jo huolestuttavasti lisääntyneitä eroja terveydenhuollon palveluissa eri sosiaaliluokkien välillä.
Yliasiamies Esko Ahon malli lähtee siitä, että maailma on valmis ja ikään kuin tietäisimme kaikkien sairauksien syyt. Jos kansalainen ei noudata näitä ohjeita - maksakoon itse.
Yhteiskunta ei voi pestä käsiään, vaikka kustannusten hallinta onkin välttämätöntä. Jokaisella on vastuu itsestään, mutta suomalaisessa mallissa yhteiskunnan tehtävä on jakaa tietoa, motivoida ja kannustaa pitämään huolta itsestään. Palkkio tulee ihmiselle itselleen lisääntyvänä terveytenä ja samallahan säästyy rahaakin.
Ahon ajatus vakuutusmallista terveydenhuollossa on hyvin amerikkalainen. Vakuutusmalli on kaikkialla osoittautunutkalliimmaksi kuin meidän veropohjainen mallimme. Se jättää myöskin köyhät ja maksukyvyttömät kokonaan palvelujen ulkopuolelle. Sellaisenaan se on ihmisten arjesta vieraantunutta keskustan työreformin kaltaista kylmää ajattelua - todellista terveysreformia, jolla ei ole minkäänlaista taloudellista tai terveyspoliittista perustaa.