Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Hyssälä: Suomi on omaishoitoa koskevan lainsäädännön edelläkävijä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 21.2.2007 7.30
Puhe -

Omaishoitoa koskevan lain aikaansaaminen oli merkittävä uudistus ja edistysaskel. Vaikka uusi omaishoitolaki ei kertaheitolla ratkaise kaikkia omaishoitoon liittyviä ongelmia, se luo kuitenkin entistä paremman pohjan jatkotyölle. Suomi onkin omaishoitoa koskevan lainsäädännön edelläkävijämaita Euroopassa, totesi peruspalveluministeri Liisa Hyssälä 21.2. Helsingissä.

Omaishoidon tulee olla aina jokaisen elämäntilanteeseen sopiva, vapaaehtoinen valinta. Vanhustenhuollon palveluja ei tule karsia sen vuoksi, että omaishoitajat hoitavat läheisiään, vaan omaishoidon tulee olla yksi vaihtoehto muiden joukossa. Omaishoidon tueksi tulisi räätälöidä omaishoitajan ja hoidettavan toiveiden mukaan erilaisia palvelupaketteja.

Ministeri Hyssälä pitää erittäin tärkeänä, että omaishoidon kehittäminen jatkuu ja on seuraavassa hallitusohjelmassa vahvasti esillä. Kehittämistä ei tule pysäyttää, vaan omaishoidon asemaa tulee edelleen vahvistaa osana kuntien palvelujärjestelmää.

Tuoreen selvityksen mukaan omaishoitajien asema on parantunut ja heidän määränsä kasvaa. Lailla tavoiteltua hoitopalkkioiden nousua on myös tapahtunut. Kunnat ovat arvioineet käyttäneensä viime vuonna 12 miljoonaa euroa enemmän omaishoitajien hoitopalkkioihin kuin ennen uutta lakia. Ministeri Hyssälä on tyytyväinen siihen, että kunnat ovat tarttuneet omaishoidon kehittämiseen. Omaishoidon tuki säästää yhteiskunnan varoja, mutta on samalla ihmisläheinen ja haluttu hoitomuoto.

Liisa Hyssälä
Sivun alkuun