Ministeri Hyssälä: Suomen tupakkalaki toimii edelleen hyvin
Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä seuraa mielenkiinnolla ja tyytyväisenä Euroopassa meneillään olevaa tupakoinninvastaista kehitystä. Irlannissa hyväksyttiin juuri tiukka tupakkalaki, joka mm. kieltää kokonaan tupakoinnin ravintoloissa ja Viron niinikään tiukka tupakkalaki on Kansankäräjien käsiteltävänä.
Suomi on Hyssälän mukaan joka tapauksessa tupakoinnin vähentämispolitiikan edelläkävijämaita maailmassa, ja tupakkapolitiikkaamme on tuottanut hyviä tuloksia. Olemme niitä harvoja maailman maita, joissa miesten keuhkosyövät vähenevät. Tupakoinnin väheneminen on myös osatekijä suomalaisten sydän- ja verisuoniterveyden kohenemisessa.
Yksi syy tupakkalain toimimiseen meillä on, että aina kun tupakkalakiin on tullut uusia tupakointirajoituksia, suurin osa väestöstä on kannattanut niitä. Näin oli vuonna 1994, kun työpaikoista tehtiin savuttomia sekä vuonna 2000, kun ravintoloissa tupakointia rajoitettiin. Myös lainmuutosten jälkeen tehdyt selvitykset osoittavat enemmistön ihmisistä olevan tyytyväisiä tupakkalain muutoksiin.
Suomalaisten elinympäristöt ovatkin varsin savuttomia, sillä viime vuonna tehdyn aikuisväestön terveyskäyttäytymis- ja terveystutkimuksen mukaan ympäristön tupakansavulle altistui työssään yli tunnin päivässä 9 prosenttia työssä käyvistä miehistä ja 6 prosenttia naisista.
Tupakkalain ohella Suomen tupakoinninvähentämispolitiikassa painottuu tupakoinnin lopettamista tulevien palvelujen tuntuva lisääminen, väestön informoiminen tupakointiin liittyvistä terveyshaitoista ja nuorten tupakoinnin ehkäisytoiminta.
Ministeri Hyssälä sanookin, että tupakkalain tiukentamiseen esimerkiksi ravintolatupakoinnin suhteen ei nyt ole aihetta. Ravintolatupakointia koskevien säädösten tavoitteena on, että kaikki voivat halutessaan oleskella savuttomissa ravintolatiloissa. Ravintoloiden savuttomuus onkin selvästi parantunut lainsäädännön seurauksena. Nyt eletään siirtymäkauden jälkeistä aikaa, jolloin säädösten toimeenpanoa valvovien viranomaisten tehtävänä on varmistaa, että ravintoloiden savuttomuus toteutuu säädösten mukaisesti.
Suomessa seurataan kuitenkin mielenkiinnolla, miten esimerkiksi Irlannin tupakkalaki ja Virossa mahdollisesti hyväksyttävä laki tulevat käytännössä toimimaan.