Ministeri Hyssälä: Sosiaaliturvan uudistaminen on välttämätöntä
Nykyaikainen sosiaaliturva ja hyvinvointipalvelut ovat keskeinen osa yhteisvastuuta. Tärkeänä osana vastuullisen, välittävän ja kannustavan Suomen kehittämistä tarvitaan keskustelua ja päätöksiä sosiaaliturvan vaihtoehdoista ja uudistamismahdollisuuksista. Sosiaaliturvan uudistaminen on nykyisen hallituksen tärkeimpiä tehtäviä. Tavoitteena on uudistaa sosiaaliturva kattavaksi, tasoltaan riittäväksi, kannustavaksi ja oikeudenmukaiseksi. Sosiaaliturvan uudistamista pohtivan SATA-komitean työ on käynnistynyt ja ensimmäisiä konkreettisia esityksiä odotetaan vajaan vuoden sisällä, totesi sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä Sosiaali- ja terveysturvan päivillä 17. elokuuta Turussa.
Perusturvan vahvistaminen on uudistuksessa keskeisellä sijalla. Ensisijainen vähimmäisturva on monissa tapauksissa matalampi kuin viimesijaiseksi tarkoitettu toimeentulotuki. Tämä on selvä epäkohta, joka vaatii korjauksen. Myös järjestelmän selkeyttäminen ja yksinkertaistaminen on tarpeen niin, että kansalainen saa etuutensa viivytyksettä ja ilman turhaa luukulta toiselle juoksuttamista. Tässä uudistuksessa tarkastellaan molempia yhtä aikaa. Tavoitteena on saada aikaan joustava, yhteensopiva ja ihmisen tarpeet huomioon ottava perusturva.
Vaikka komitean painopiste on perusturvassa, ansioturvaakaan ei ole unohdettu. Työelämän sosiaalivakuutuslainsäädäntöä ja ansioturvaa koskevat hallituksen ratkaisut valmistellaan yhteistyössä työmarkkinaosapuolten kanssa. Uudistuksen tavoitteena on pidentää työuria ja tukea sosiaaliturvan aktiivivaihtoehtoja.
Sosiaaliturvan kannustavuus ja työn vastaanottamisen helpottaminen ovat tärkeitä tavoitteita, joita tarkastellaan läpileikkauksena koko sosiaaliturvan uudistamisessa. Kysymys rahoituksesta ja sen kestävyydestä on komitean peruskysymyksiä.
Sosiaaliturvajärjestelmämme on rakennettu vuosikymmenien aikana. Eri aikoina vallinneet näkemykset ja kulloinenkin taloudellinen tilanne ovat vaikuttaneet sosiaaliturvan tasoon. Tämä koskee etenkin perusturvaa, joka helposti jää jälkeen ansiosidonnaisista etuuksista. On siis korkea aika käydä ennakkoluulottomasti läpi nykyisen järjestelmän uudistamismahdollisuudet.