Ministeri Hyssälä sosiaalipolitiikasta OECD:n kokouksessa
OECD-maiden sosiaaliministerit tapaavat 31.3 - 1.4 Pariisissa etsiäkseen tehokkaita sosiaalipolitiikan ja talouspolitiikan keinoja, joilla voitaisiin tukea ihmisten itsenäistä selviytymistä. Laaja-alaista keinovalikoimaa politiikan eri lohkoilta tarvitaan pikaisesti, ennen kuin väestön ikääntyminen mutkistaa tarvittavien uudistusten toteuttamista.
Ministerit pohtivat, miten voitaisiin parhaiten tukea perheitä ja lapsia ja samalla saavuttaa tasapaino sukupolvien välillä, kun ikääntyvien määrä kasvaa. Vastausta etsitään myös siihen, miten oikeudet ja velvollisuudet yhteiskunnassa olisi sukupolvien välillä jaettava. Suomea kokouksessa edustaa peruspalveluministeri Liisa Hyssälä.
Ministeri Liisa Hyssälä totesi puheenvuorossaan, että Suomessa työn ja perheen yhteensovittaminen on tällä haavaa tärkeä keskustelujen aihe. Hänen mukaansa suomalaiset perheet ovat ilmaisseet selvästi arvostavansa mahdollisuutta valita, miten he alle kolmivuotiaita lapsiaan hoitavat. Useimmat perheet valitsevat mahdollisuuden hoitaa lastaan kotona ainakin jonkin aikaa lakisääteisen vanhempainloman jälkeen.
Hyssälän mukaan kansakunnan uusiutumisen kannalta ratkaiseva kysymys on, miten työssäkäyvien vanhempien perhe-elämä voidaan yhdistää työelämän haasteisiin. Ongelmat liittyvät usein laajemminkin hyvinvointiin työelämässä. Tutkimusten mukaan työpaikoilla, joissa työolot ovat muutenkin kannustavia, otetaan muita työpaikkoja paremmin huomioon myös pienten lasten vanhempien erityistarpeet.
Työelämän yhä suuremmat vaatimukset vaikeuttavat Hyssälän mukaan yhä enemmän perhe-elämän yhteensovittamista. Vaikka työntekijät haluaisivatkin muuttaa työaikojaan perhe-elämäänsä paremmin sopiviksi, he saattavat pelätä vaarantavansa näin työpaikkansa tai asemansa työpaikalla.
Eläkejärjestelmien kehittäminen on vähentänyt perinteistä eläkeläisten köyhyyttä useissa OECD-maissa. Työmarkkinoiden epävarmuuden vuoksi köyhyys uhkaa nyt lapsiperheitä ja etenkin yksinhuoltajia, sanoo Hyssälä.