Ministeri Hyssälä sähköisestä potilaskertomuksesta
Nykytasoisen tietoteknologian aikana törmätään edelleen siihen, että potilaan eri terveydenhuollon yksiköissä hajallaan olevaa tutkimus- ja hoitotietoa ei saada hallintaan ja potilas joutuu aina uudelleen selittämään asiansa kulloinkin häntä hoitavalle lääkärille tai muulle terveydenhuollon ammattihenkilölle. Sähköiset potilasasiakirjat auttavat ratkaisemaan tämän ongelman. Tulevaisuudessa tietojärjestelmät pystyvät tukemaan hoitopäätösten tekoa entistä paremmin, samalla kun sekä hoidon laatu että potilasturvallisuus paranevat, sanoi peruspalveluministeri Liisa Hyssälä ottaessaan vastaan sähköisiä potilasasiakirjoja selvittäneen työryhmän loppuraportin Helsingissä 25. tammikuuta.
Hyssälä totesi, että Suomen terveydenhuollon ammattilaisilla on hyvät valmiudet ottaa käyttöön kansallisten suositusten mukaiset tietojärjestelmät. Lääkärit ja hoitajat käyttävät jo nyt varsin paljon sähköisiä potilasasiakirjoja. Olemme tässä Euroopan kärkimaita, sillä nyt jo lähes kaikissa terveyskeskuksissa ja kahdessa kolmanneksessa sairaanhoitopiireistä käytetään sähköisiä potilasasiakirjoja jossain muodossa. Seuraava askel on potilasasiakirjojen yhdenmukaistaminen koko maassa; ammattilaisten on kirjattava tiedot yhdenmukaista rakennetta ja yhteisesti sovittuja luokituksia käyttäen. Tämä mahdollistaa sen, että kertaalleen kirjattua tietoa voidaan prosessoida ja hyödyntää uusissa asiakirjoissa. Ministeri toivoikin, että potilasasiakirjoja tekeviä motivoisi sähköisen järjestelmän käyttöön ja huolelliseen kirjaamiseen se, että kertaalleen kirjattu tieto on valmiina esimerkiksi erilaisiin todistuksiin ja lomakkeisiin.
Sähköisiä potilasasiakirjoja selvittäneen työryhmän raportissa on myös tehty konkreettisia ehdotuksia siitä, miten yksityisyyden suojaa voidaan vahvistaa potilastietojen sähköisessä käsittelyssä. Osa ehdotuksista edellyttää lainsäädännön uudistuksia. Raportissa todetaan myös, että potilaalla on oikeus saada itseään koskevia tietoja sähköisistä potilasasiakirjoista internetin välityksellä, kunhan yhteys suojataan ja käytetään vahvaa tunnistamista.
Sosiaali- ja terveysministeriö on viime vuonna tehtyjen päätösten perusteella rahoittanut kansallisia määrityksiä käyttöön ottavia terveydenhuollon tietoteknologiahankkeita runsaalla 10 miljoonalla eurolla. Hankkeiden tähänastiset tulokset arvioidaan maaliskuussa ja jatkoa koskevat rahoituspäätökset tehdään entistä täsmällisemmin kriteerein.
Hyssälä muistutti, että tämä vuosi on järjestelmän toimeenpanon kannalta ratkaiseva, kun hankkeen suunnitteluvaiheesta edetään suunnitelmien toteuttamiseen. Hän painotti, että terveydenhuollon ongelmia ei ratkaista kuitenkaan vain tietoteknologialla. Terveydenhuolto tarvitsee modernit työvälineet, mutta niiden käytöstä saadaan hyötyä vasta, kun samanaikaisesti käydään läpi toimintamallit ja prosessit ja uudistetaan niitä tarpeen mukaan.