Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Hyssälä: Lastenneuvolatyöhön kannattaa sijoittaa

Sosiaali- ja terveysministeriö
29.10.2004 6.55
Tiedote -

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä kiinnitti huomiota lastenneuvolatyön kasvaneisiin ja monipuolistuneisiin vaatimuksiin neuvoloiden työntekijöille tarkoitetun oppaan julkistamistilaisuudessa Helsingissä 29. lokakuuta. Lapsille tehtävät määräaikaistarkastukset ja lapsen terveyden seuraaminen ylipäätään ovat edelleen neuvoloiden perustehtäviä, mutta yhä selvemmin niiden rinnalle on tullut koko perheen tukeminen ja vanhemmuuteen kasvattaminen, ongelmien varhainen huomaaminen ja niihin puuttuminen heti. Hyssälä painottikin neuvoloiden yhteistyön tärkeyttä sosiaalitoimen kanssa.

Ministeri totesi, että neuvolatyötä ei voi tehdä liukuhihnatyönä eikä ylikuormitettuna. Neuvoloiden toimintaedellytykset heikentyivät 1990-luvulla, kun monissa kunnissa neuvoloista vähennettiin virkoja. Hyssälän mielestä nyt on tullut aika vahvistaa neuvoloiden toimintaa. Lastenneuvolaoppaassa suositellaankin, että yhtä terveydenhoitajaa kohden on korkeintaan 340 lasta ja lääkäriä kohden 2 400 lasta.

Hyssälä sanoi, että neuvolatyö on edullista varsinkin verrattuna siihen, millaisia kustannuksia perheiden hoitamatta jääneet ongelmat aiheuttavat. Alustavasti on arvioitu, että koko neuvolaiän kestävät palvelut maksavat 1 500 – 2 000 euroa lasta kohden. Kuntien talous on tiukalla, mutta juuri siksi neuvolatyöhön panostaminen kannattaa. Ehkäisevänä työnä se tuleekunnille aina pitkällä aikavälillä halvemmaksi kuin korjaavat toimenpiteet, Hyssälä muistutti.

Liisa Hyssälä
Sivun alkuun