Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Hyssälä: Lääkkeisiin liittyvää tietoa tarvitaan yhä enemmän

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 2.11.2009 14.15
Tiedote -

"Yhteiskunnallinen, lääkkeisiin liittyvä päätöksenteko tarvitsee ratkaisujen perustaksi tutkittua tietoa, vaihtoehtojen vertailua ja päätösten vaikutusten arviointia. Pohjana tulee olla monipuolista ja kattavaa tietoa yhteiskunnan ja talouden kehityksestä", sanoi sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen avajaistilaisuudessa Kuopiossa 2. marraskuuta.

Ministeri Hyssälän mukaan Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen, Fimean tutkimus- ja kehittämistoiminnan yhtenä tavoitteena on tuottaa lääkkeisiin ja lääkkeiden käyttöön liittyvää tutkimustietoa, jota voidaan käyttää yhteiskunnallisen päätöksenteon tukena.

"Fimean tehtävänä on myös koota ja tuottaa lääkehoitojen hoidollisen ja taloudellisen arvon arviointeja. Tämä on erityisen tärkeää, kun pyrimme löytämään lääkkeitä, joilla olisi mahdollisimman edullinen kustannus-hyötysuhde", ministeri Hyssälä sanoi.

"Lääkkeiden arviointitietoa tarvitaan, kun uusi lääke tulee jakeluun, vanha lääke saa merkittävän uuden käyttöaiheen tai kun valmistellaan päätöksiä tai linjauksia saman terveysongelman hoidossa käytettävien lääkkeiden tai lääkeryhmien sisällä tai välillä."

Ministeri Hyssälä pitää tärkeänä sitä, että nyt saadaan viranomainen täyttämään aukkoa, joka on ollut riippumattoman lääketiedon välittämisessä.

"Fimea kokoaa, arvioi ja välittää luotettavaa lääketietoa väestölle ja terveydenhuollon ammattilaisille. Tästä hyödymme me kaikki kansalaiset, koska nykyisessä tietoa tulvivassa maailmassa voi olla vaikeaa erottaa mihin tietoon voi luottaa ja mihin ei."

Ministeri Hyssälä painotti, että myös lääkevalvonnan ja - turvallisuuden merkitys korostuu tulevaisuudessa.

"Lääkityksiä räätälöidään yhä enemmän potilaiden mukaisesti. Lääkevalmisteet tulevat markkinoille nopeasti ja laajaan käyttöön."

Ministeri Hyssälän mukaan Fimean toiminnassa on tärkeää yhteistyö sekä kansallisten että kansainvälisten lääkealan toimijoiden kanssa. Yhteistyötä on tehty aiemminkin ja tulevaisuudessa sitä vielä lisätään.

"Kaiken toiminnan tavoitteena on parantaa väestön lääkehuoltoa sekä lääkehoidon turvallisuutta, tarkoituksenmukaisuutta ja taloudellisuutta. Samalla saadaan lääkkeisiin liittyvä osaaminen ja lääkehuolto nykyistä paremmin osaksi sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää."

Lisätietoja

erityisavustaja Marja Tallavaara, p. 040 5012889

 



Muualla palvelussamme

Laki lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta

Liisa Hyssälä
Sivun alkuun