Ministeri Hyssälä kotihoidon tuesta
Peruspalveluministeri Liisa Hyssälän mielestä on tärkeää nähdä, miten Suomen perhepolitiikka sijoittuu kansainvälisessä vertailussa. Hänen mukaansa panostuksemme perhepolitiikan osa-alueilla on lähes poikkeuksetta vertailumaiden huippua.
- OECD kiinnittää kuitenkin huomionsa joukkoon järjestelmämme ongelmia, joista osasta voin olla samaa mieltä, joiltakin osin näkemyksemme eriävät, sanoi Hyssälä perjantaina tiedotustilaisuudessa, jossa julkistettiin OECD:n suositukset Suomen perhepolitiikalle.
Selvitysten mukaan suomalaiset perheet haluaisivat enemmän lapsia, mutta perhe-elämälle ja työelämään kiinnittymiselle ei löydy samanaikaisesti tilaa. Erilaiset arvotutkimukset ovat osoittaneet, että nuoret haluaisivat myös perhekeskeistä elämänuraa.
Vanhemmat arvostavat selvästi valintaoikeuttaan alle kolmevuotiaan lapsen hoidon järjestämisessä joko päivähoidossa tai itse kotona hoitaen. Lasten kotihoidon tuen käyttö aivan pienten lasten hoidossa heti vanhempainvapaan päättymisen jälkeen on ollut suosittua. Kuitenkin kotihoidon tuen maksukausi on jäänyt melko lyhyeksi
Tänä vuonna kotihoidon tuen tasoa hieman nostettiin. Vain joka neljäs kotihoidon tukea saava perhe asuu kunnassa, jossa maksetaan kotihoidon tuen kuntalisää. Korkeimpia kuntalisiä maksavat suuret kaupungit, jotka näin ovat pyrkineet vähentämään päivähoidon kysyntää, sanoi Hyssälä.
OECD kiinnitti huomiota kotihoidon tuen maksuajan pituuteen tai suuruuteen. Viesti vanhemmilta on kuitenkin ollut, että kotihoidon tuen tulisi olla nykyistä korkeampi. Tällä hetkellä sen taso on alhaisempi kuin monien vähimmäisetuuksien. Tästä syystä Hyssälä oudoksuikin OECD:n kotihoidon tuen tasoon ja maksukauden pituuteen esittämiä ehdotuksia. Suosituksen taustalla on yhdessä kunnassa maksettu korkea kuntalisä.
Kotihoidon tuki antaa Hyssälän mukaan vanhemmille mahdollisuuden olla enemmän lastensa kanssa. Samalla se säilyttää kannustavuuden palata työelämään. Suomessa naisten työssäkäyntiaste on korkea. Monien tutkimusten mukaan, vanhemmat olisivat halunneet käyttää enemmän aikaa lapsilleen niiden ollessa pieniä.
OECD suosittaa myös perhepäivähoidon lisäämistä. Viime vuosina perhepäivähoidon osuus lasten päivähoidossa on vähentynyt. Perhepäivähoitajat ikääntyvät ja nuorempia on ollut vaikeata saada houkutelluksi alalle. Kuitenkin hoitajan kodissa järjestettävä perhepäivähoito on monesti vanhempien toivoma hoitomuoto etenkin pienemmille lapsille. Hallitusohjelman mukaisesti pyrimme perhepäivähoidon lisäämiseen sekä perhepäivähoitajien aseman parantamiseen, totesi Hyssälä.