Ministeri Hyssälä: Ikäihmisiin kohdistuva väkivalta on osattava tunnistaa
Myös ikäihmiset kohtaavat lähisuhteissaan väkivaltaa. Ikääntyminen ei lopeta perhe- ja lähisuhteissa tapahtuvaa väkivaltaa, vaan saattaa jopa vaikeuttaa tilannetta. Ongelma on toistaiseksi pysynyt piilossa eikä siihen ole kiinnitetty riittävästi huomiota. Kun ikääntyneen väestön osuus kasvaa, voidaan olettaa, että ikäihmisiin kohdistuvaa väkivaltaa tulee esiintymään useammin.
Nyt olisi keskityttävä siihen, että auttamisjärjestelmäämme kehitetään ja henkilöstöä koulutetaan tunnistamaan ongelma sekä tarjoamaan asianmukaista apua. Erityisesti meidän tulee kiinnittää huomiota ikääntyneisiin kohdistuvan väkivallan ennaltaehkäisyyn. On tärkeää, että ikäihmisille välitetään tietoa siitä, miten väkivallalta voi suojautua ja millaisia palveluja on tarjolla väkivallan uhatessa, peruspalveluministeri Liisa Hyssälä totesi Helsingissä 16. kesäkuuta pidetyssä ikäihmisiin kohdistuvan väkivallan vastaisessa seminaarissa.
Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä selvittää parhaillaan, miten paikallista lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisytyötä voidaan tukea ja siihen liittyvää osaamista lisätä, Hyssälä sanoi. Työryhmän selvitys valmistuu kuluvan vuoden loppuun mennessä.
Ikäihmisillä on oikeus elää turvallista ja ihmisarvoista elämää ilman väkivaltaa tai sen pelkoa. Meitä kaikkia tarvitaan ja meillä kaikilla on vastuu siitä, että tämä voi toteutua, Hyssälä painotti puheenvuorossaan.
Tänään vietämme ensimmäistä kansainvälistä kampanjapäivää ikäihmisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Myös me Suomessa haluamme lisätä tietoisuutta ikäihmisiin kohdistuvasta väkivallasta ja sen ehkäisystä. Nyt pidettävä seminaari sekä ikäihmisille suunnatun neuvontapuhelimen kokeilu ovat esimerkkejä tästä.