Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Hyssälä Hyvinvointi 2015 -ohjelmasta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 22.12.2006 7.30
Puhe -

Sosiaalipalvelujärjestelmä on nyt suurten muutosten keskellä. Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen rinnalla olemme kansallisessa Sosiaalialan kehittämishankkeessa lähteneet uudistamaan koko sosiaalihuollon palvelujärjestelmää, sen rakennetta ja toimintatapoja. Nyt on tärkeää asettaa periaatteellisia tavoitteita, jotka ohjaavat rakennustyötä tulevaisuudessa, peruspalveluministeri Liisa Hyssälä painotti 22. joulukuuta pidetyssä Hyvinvointi 2015 -ohjelman luovutustilaisuudessa.

Hyvinvointi 2015 -ohjelma esittää ehdotuksia hoivan ja hoidon järjestämisestä Suomessa seuraavien kymmenen vuoden aikana. Ohjelma ei keskity koko hyvinvointipolitiikan kenttään, vaan käsittelee sosiaalialaa ja sosiaalihuoltoa. Omasta puolestani toivon, että vanhuspolitiikka laajana kokonaisuutena saisi suuremman painon myös tulevassa hallitusohjelmassa, Hyssälä jatkoi.

Vanhusten hoivan parantamisessa on kysymys rahasta sekä siitä, miten hoiva ja hoito rakenteellisesti ja hallinnollisesti hoidetaan. Myös työntekijöiden saatavuus on varmistettava sekä heidän työolojaan ja palkkaustaan parannettava. Pidän myös tärkeänä sitä, että otamme selkeästi suunnan pois perinteisistä laitosratkaisuista. Ihmisillä on oikeus asua kotona myös huonompikuntoisena. Myös vanhimmilla ja hauraimmilla ihmisillä on oikeus mahdollisimman hyvään elämänlaatuun, Hyssälä painotti.

Sosiaalialan kehittämishankkeessa olemme käynnistäneet ja toteuttaneet monia tärkeitä uudistuksia, muun muassa omaishoitoa koskeva laki on tullut voimaan samoin kuin vanhusten palvelutarpeen arviota koskeva laki. Lastensuojelulain ja lastensuojelun kokonaisuudistus on käynnissä ja vammaisten palveluja koskevan lainsäädännön uudistustyötä on valmisteltu. Sosiaalialan kehittämishanke jatkuu vielä vuoden 2007 loppuun, mutta nyt on tärkeää miettiä myös pitkän tähtäyksen tavoitteita ja jatkaa uudistamislinjaa.

Liisa Hyssälä
Sivun alkuun