Ministeri Hyssälä: Hoitotakuulla tehtiin suomalaista terveyshistoriaa
Hoitotakuu on lisännyt tasa-arvoa terveyspalvelujen saamisessa. Potilaat pääsevät hoitoon sujuvammin ja oikea-aikaisemmin kuin ennen eri puolilla Suomea. Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä odottaa, että hoitotakuun myötä myös väestöryhmien väliset terveyserot kaventuvat.
Muutos on sysännyt liikkeelle toimintatapojen uudistamisen aallon, joka hyödyttää sekä asiakkaita, kuntia ja kuntayhtymiä että veronmaksajia, ministeri Liisa Hyssälä totesi puhuessaan 14. helmikuuta Helsingissä.
Neljä sairaanhoitopiiriä on käytännössä jo päässyt kokonaan eroon yli kuuden kuukauden hoitojonoista. Kesäkuun loppuun mennessä valtaosa sairaanhoitopiireistä on samassa tilanteessa, Hyssälä jatkoi.
Hoitojonoissa on kuitenkin vielä paljon ortopedisiä hoitoja tarvitsevia sekä kuulonhuoltopalveluita odottavia iäkkäitä henkilöitä. Näillä aloilla koulutusta on lisättävä. Lisää osaajia tarvitaan myös plastiikkakirurgiassa ja käsikirurgiassa.
Sairaanhoitopiireille lähetetyssä kyselyssä on painotettu erityisesti hoitoon pääsyä psykiatrisissa sairauksissa. Edelleen on lapsia ja nuoria, jotka ovat jonottaneet määräaikoja pidempään psykiatrista hoitoa vuodeosastoille. Polikliinista hoitoa jonottaneiden ja aikuisten tilanne on parempi. Psykiatrisessa hoidossa ilmeneviin ongelmiin on puututtava ja taattava hoitotakuun mukainen palvelujen saatavuus myös mielenterveyspotilaille, toteaa ministeri Hyssälä.
Hoitotakuussa on keskitytty korjaavaan toimintaan ja jo syntyneiden sairauksien hoitoon. Nyt on myös erikoissairaanhoitopiireissä suunnattava toimintaa ehkäisevään työhön ja terveyden edistämiseen. Tällä tavoin saadaan kustannusten kasvua hillittyä ja terveempää elämää kansalaisille, muistutti peruspalveluministeri Hyssälä.