Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Hyssälä haluaa sosiaalitakuun heikoimmassa asemassa oleville

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 23.12.2005 10.00
Tiedote -

Yhteiskunnan kaikkein vähävaraisimmat tarvitsevat puolustajia. Hallituskauden aikana on hoitotakuu korjannut huomattavasti sairaiden asemaa terveydenhuollossa. Ensi vuonna voimaan tuleva hoivatakuu parantaa vanhusten ja vammaisten oikeutta saada kotipalveluja tai päästä laitoshoitoon. Ministeri Hyssälän mielestä sosiaalitakuu vähävaraisimmille ihmisille on luonteva jatko hoito- ja hoivatakuu-uudistuksille.

”Tulen esittämään toimeentulotukilakiin säädökset siitä, missä ajassa asiakkaan on päästävä sosiaalityöntekijän vastaanotolle. Kysymys on oikeusturvasta. Nämä ihmiset ovat yhteiskunnassa kaikkein vaikeimmassa asemassa olevia, kuten pitkäaikaistyöttömiä, yksinhuoltajalapsiperheitä, maahanmuuttajia, pitkäaikaissairaita. Nyt on aika parantaa näiden ihmisten asemaa palvelujärjestelmässä”, toteaa ministeri Hyssälä.

Hyssälä haluaa sosiaalitakuun auttamaan ihmisiä järjestelmän kourissa, jotta heidän asiansa otetaan vakavasti. Heidän on päästävä säällisessä ajassa asiantuntijan vastaanotolle. Muutoinkin asioinnin pitää olla sujuvaa eikä paikasta toiseen pompottelua.

Toimeentulotuella voidaan myös estää vaikeuksien kasautumista. Tätä varten on olemassa harkinnanvarainen toimeentulotuki. Sitä olisi käytettäväentistä enemmän ehkäisemään ongelmien syntymistä. Esimerkiksi urheiluvälineiden hankkiminen toimeentulotukiperheen lapsille ja nuorille palvelee juuri tätä tarkoitusta.

Nyt on aika parantaa sosiaalityöllä toimeentulotukiasiakkaiden elämänhallintaa ja siten kaikkein heikommassa asemassa olevien ihmisten asemaa. Sivistysvaltio pitää huolta heikoimmistaan.

Sivun alkuun