Ministeri Hyssälä: Eläkekattomallista on tehtävä laaja selvitys
Ministeri Hyssälän mielestä on selvitettävä, onko eläkekattomallille tarvetta suomalaisessa työeläkejärjestelmässä.
"Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää Eläketurvakeskukselta laajaa eläkekattoselvitystä. Tämän jälkeen on kolmikantaisesti arvioitava, voidaanko eläkekattoa soveltaa suomalaiseen eläkejärjestelmään ja mitä seurauksia sillä olisi," sanoi sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä tiistaina 28. huhtikuuta Eläkefoorumissa Helsingissä.
"Lähtökohta on selvittää, millaisia eläkekattomalleja on käytössä eri maissa ja miten niitä on perusteltu. Mikä merkitys eläkemenon ja eläkemaksun kannalta olisi eri tasoille asetettavalla eläkekatolla? Millaisia perusteluja on eläkekaton puolesta ja vastaan erityisesti oikeudenmukaisuusnäkökulmasta?", sanoi ministeri Hyssälä.
"Useissa maissa eläkekatto on yleisesti käytössä. Eläkejärjestelmät kuitenkin eroavat toisistaan ja pohjoismaissakin eläkekattoa puhkaisevat erilaiset ammattiliitto- tai ammattikohtaiset lisäeläkkeet ja yksityiset eläkevakuutukset. Toisin sanoen näissä maissa ei ole todellista eläkekattoa. Ne ryhmät, joilla on hyvät neuvotteluasemat, saavat lisäetuja myös eläkkeisiin", ministeri Hyssälä totesi.
"Ylisuuret eläkkeet saattavat horjuttaa kansalaisten luottamusta eläkejärjestelmän oikeudenmukaisuuteen. Meidän on selvitettävä, voidaanko eläkekatolla todellisuudessa saavuttaa tavoiteltua tasa-arvoa eläkkeisiin", sanoi ministeri Hyssälä.
"Sijoitusmarkkinat ovat muuttuneet nopeasti ja sijoitustoiminnan instrumentit ovat uudistuneet ja monimutkaistuneet. Nopeasta muutoksesta johtuen myös työeläkevarojen sijoittamista koskevan sääntelyn kehittämistarpeita on syytä arvioida", totesi ministeri Hyssälä.
Ministeri Hyssälän mukaan sijoitussäännösten uudistamisen lisäksi on keskusteltava laajemmin myös siitä, pitäisikö sijoitustoiminnassa painottaa kotimaisuutta.
"Suomalaisen työeläkejärjestelmän hyvinvointi riippuu ratkaisevasti kotimaisista työpaikoista. Tämä koskee laajemminkin koko sosiaaliturvajärjestelmää. Tällä sektorilla tarvitaan todellakin innovaatioita. Kun näin sanon, mielessäni ei ole ensimmäisenä työeläkevarojen sijoittaminen Suomeen, vaan mielessäni on suomalaisen innovaatiotoiminnan tukeminen, johon työeläkejärjestelmä voisi osallistua. Kysymys on pitkän aikavälin projektista", painotti ministeri Hyssälä.