Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Huovinen: sote-palvelut ja niiden rahoitus korjattavaviivyttelemättä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 11.2.2015 16.41
Tiedote
"Jos perheet maksavat lastensa sairaanhoidon kahteen kertaan, ensin veroina ja sitten yksityisinä terveysvakuutuksina, ja aikuisten sairaanhoidon kolmeen kertaan, työtulovakuutuksena, sairausvakuutuksena ja veroina, ei kokonaisuus ole tehokas tai järkevä. Koko sote-palvelujen rahoitusjärjestelmä on korjattava viivyttelemättä niin, että julkisia palveluja on riittävästi saatavilla", painotti peruspalveluministeri Susanna Huovinen 11. helmikuuta Kuntaliiton talous- ja rahoitusfoorumissa.
 

Ministeri Huovisen mukaan sote-uudistuksen etenemisen haasteet ja samaan aikaan ihmisten kokemat hankaluudet saada palveluita vievät luottamusta järjestelmän toimivuuteen. Oireellista on esimerkiksi se, että nuoret perheet ottavat lapsilleen yhä enemmän yksityisiä terveysvakuutuksia.

"Kun viisi vuotta sitten noin 390 000 lapsella oli vapaaehtoinen yksityinen terveysvakuutus, oli toissa vuonna niitä jo noin 430 000 lapsella. Tämä tarkoittaa, että noin kahdelle viidestä lapsesta hankitaan vakuutus. Pääkaupunkiseudulla jopa joka toiselle. " ministeri Huovinen sanoi.

Parhaillaan keskustellaan myös sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusmallista ja asiakkaan valinnanvapaudesta.

"Usein viitataan Ruotsin "raha seuraa asiakasta" -malliin. Keskustellaan vain siitä, että asiakkaalla pitää olla vapaus valita julkisen ja yksityisen palveluntarjoajan välillä. Samalla vedetään perusteettomia oletuksia laadun ja palvelun tuotantotavan välille. Näyttää kuitenkin siltä, ettei Ruotsin malli ole ollut ratkaisu kustannusten kasvuun eikä se takaa kaikille yhdenvertaista palvelujen saavutettavuutta", ministeri Huovinen muistutti.

"On tärkeää keskustella valinnanvapaudesta, mutta sen laajentaminen vaatii vielä paljon uutta tietoa. Lähtökohta on ihmisten yhtäläinen mahdollisuus valita laadukkaat palvelut. Meillä on esimerkkejä siitä, että julkinen palvelu on mahdollista järjestää asiakaslähtöisesti ja kustannustehokkaasti. Sote-uudistuksella luodaan tälle yhtäläiset valtakunnalliset puitteet. Sitten päätetään tätä parhaiten tukevasta rahoitusjärjestelmästä."

Eduskunta käsittelee parhaillaan lakiesitystä sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistuksesta. Ministeri Huovinen toivoo, että peruspalvelujen vahvistaminen sote-uudistuksen myötä palauttaa luottamusta ja tyytyväisyyttä julkisiin palveluihin.

"Olemme toki isojen asioiden äärellä. Ehdotetut muutokset ovat suuria. Joskus on kuitenkin oltava rohkeutta tehdä päätöksiä. Jos nyt hukataan tämä parlamentaarinen sopu, pelkään, että edessä on julkisten palvelujen näivettymiskierre. Sitä en usko suomalaisten haluavan," painotti Huovinen.


Lisätietoja:

erityisavustaja Laura Lindeberg, p. 040 826 8292


 
Susanna Huovinen
Sivun alkuun