Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Huovinen: Liikkuminen on iäkkäille ihmisille elintärkeää

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 22.4.2015 10.20
Tiedote

"Hyvään terveyteen kuuluu aivan olennaisena osana liikkumiskyvyn säilyminen. Liikkumiskyky turvaa itsenäisen elämän, mahdollistaa kotona asumisen ja ennen kaikkea sieltä pois lähtemisen. Voidaan hyvin perustein sanoa, että liikunta on iäkkäille ihmisille elintärkeää", totesi peruspalveluministeri Susanna Huovinen 22. huhtikuuta Voimaa vanhuuteen -juhlaseminaarissa.

"Meidän täytyy tehdä kaikkemme, jotta vanheneva väestö pystyy elämään hyvälaatuista elämää mahdollisimman pitkään. Yksi erittäin tärkeä keino on löytää tapoja saada liikkumattomat vahvistamaan lihaskuntoaan ja parantamaan tasapainoaan", sanoi ministeri Huovinen.

Ikääntyneiden liikkumiskyvyn ongelmista jopa kaksi kolmasosaa johtuu liikunnan puutteesta - ja vain kolmannes vanhenemisesta. Liikuntaa hidastaa lihaskatoa sekä lihasvoiman ja -kestävyyden pienenemistä, notkeuden vähenemistä sekä tasapainon ja kävelykyvyn huononemista.

"Liikunnan harrastaminen täytyy tehdä mahdollisimman helpoksi. Siinä niin kunnilla kuin kolmannella sektorillakin on tärkeä rooli", Huovinen muistutti.

"Ikääntyneille ihmisille tulee olla tarjolla enemmän ammattimaista liikuntaneuvontaa ja hyvätasoisia, helposti saavutettavia ja kustannuksiltaan edullisia liikuntapalveluja. Ulkoilumahdollisuuksien parantamiseksi tulee lisätä turvallisia ja esteettömiä kävelyreittejä sekä lähiliikuntapaikkoja. Ennen kaikkea on lisättävä monipuolista ja laadukasta liikuntatoimintaa, erityisesti lihasvoimaa ja tasapainoa parantavaa liikuntaa paikkakunnan koosta riippumatta", korosti Huovinen.

"Ministeriössä valmistellaan parhaillaan suositusta istumisen vähentämiseen. Ikääntyneen väestön osalta korostamme aktiivista ja puuhastelevaa elämätapaa, siihen kannustavia lähiympäristöjä sekä liikkumiseen kannustavaa hoivakulttuuria", Huovinen päätti.

Lisätietojaerityisavustaja Laura Lindeberg, p. 040 826 8292, [email protected]

Muutosta liikkeellä!

Valtakunnalliset yhteiset linjaukset terveyttä ja hyvinvointia edistävään liikuntaan 2020 (STM ja OKM) 

Valtakunnallisia iäkkäiden liikunnan edistämisen ohjelmia

Voimaa vanhuuteen

Liikkeellä voimaa vuosiin

Kunnossa kaiken ikää

 

Susanna Huovinen
Sivun alkuun