Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Huovinen: Lasten ja nuorten palveluketjut kuntoon

Sosiaali- ja terveysministeriö
12.12.2013 8.20
Tiedote -

Peruspalveluministeri Susanna Huovisen mukaan lasten ja nuorten hyvinvointia lisäävien palvelujen kehittäminen rakentaa yhteiskuntamme tulevaisuutta ja maksaa varmasti itsensä takaisin.

Käytössä olevat voimavarat kannattaa käyttää hyvin. Lapsiin ja nuoriin sijoittaminen lisää hyvinvointia ja rakentaa kansakunnan myönteistä tulevaisuutta. Lasten ja nuorten syrjäytyminen tulee kalliiksi ja inhimillinen lasku on usein mittaamaton. Monet tutkimukset osoittavat, että 1990-luvun alussa palveluihin kohdistetut säästöt vaikuttivat lapsiin ja nuoriin kielteisesti. Leikkauksista maksettiin myöhemmin kallis hinta, kun korjaavien sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttö lisääntyi. Ehkäisevän toiminnan vaikuttavuutta koskevissa tutkimuksissa on sen sijaan saatu inhimillisesti ja taloudellisesti erinomaisia tuloksia.

Ministeri Huovisen mukaan neuvola- sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut muodostavat palvelujen perustan. Näiden kaikille tarjottavien palvelujen kautta tukea tarvitsevat lapset ja nuoret saavat tarvitsemansa palvelut oikea-aikaisesti.

Lasten, nuorten ja perheiden peruspalveluiden tulee olla kattavat ja helposti saatavilla. Ammattilaisilla on suuri vastuu havaita ja huomata ongelmat ajoissa. Näin vähennetään erikoissairaanhoidon ja lastensuojelun tarvetta sekä ehkäistään syrjäytymistä ja opintojen keskeyttämistä. Meidän on myös heräteltävä ihmisten omaa kykyä pyytää apua sekä lasten ja nuorten lähiverkostojen mahdollisuutta auttaa ja tukea."

Lasten, nuorten ja heidän vanhempiensa kannalta on tärkeää, että perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito sekä sosiaalipalvelut muodostavat toimivan kokonaisuuden.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen uudistamisen tavoitteena on, että palvelujen päällekkäisyyksiä sekä mahdollisia katvealueita poistetaan. Kenenkään ei pidä joutua pompottelun kohteeksi omassa asiassaan. Lasten ja nuorten palvelut pitää järjestää yhtenä toiminnallisena kokonaisuutena ehkäisevän sosiaali- ja terveydenhuollon lähipalveluista aina vaativaan erikoissairaanhoitoon saakka.

Ministeri Huovinen puhui lasten ja nuorten palvelujen kehittämisestä Lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin neuvottelukunnan päätösseminaarissa 12. joulukuuta Helsingissä. Seminaarissa julkaistiin myös neuvottelukunnan loppuraportti.

Lisätietoja

erityisavustaja Laura Lindeberg, p. 040 8268292
neuvotteleva virkamies Marjaana Pelkonen, p. 050 5145279Muualla palvelussamme

Hyvinvointia useammille - lasten ja nuorten palvelut uudistuvat.  Lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin neuvottelukunnan loppuraportti

Terveyden edistäminen

Sosiaali- ja terveyspalvelut

 

Sivun alkuun